bener

SENJ: Sanacija zvonika senjske katedrale

(5. 4. 2010. – B. Lj.) Postavljanjem impozantne skele krajem travnja ove godine u Senju su započeli radovi na sanaciji koničnog vrha zvonika senjske katedrale. Skela ovih dana treba izdržati podizanje teških kamenih blokova na vrh zvonika, ali još i više jake udare senjske bure. Radove izvodi specijalizirana tvrtka „Kapitel“ iz Žminja, dok nadzor vrše „AS-inženjering“ iz Senja i gospićki konzervatorski odjel. Projekt sanacije izradila je zagrebačka tvrtka „Lokošek projekt“, a projektant prof. Lokošek Egon prisutan je kao nadzor statičke sanacije. Prije početka radova zvonik je detaljno pregledan, svaki kamen fotografiran i izrađen elaborat o sanaciji na kom su radili spomenuti stručnjaci.

Uz spomenute radove na obnovi koničnog kamenog vrha zvonika i oktogona (ograde) izradit će se novi križ za vrh zvonika. Postojeći je korodirao – iskoristiv je tek bakar kojim je bila obložena čelična konstrukcija križa.

 

Inače, ovo je prvi značajniji zahvat na zvoniku nakon Drugog svjetskog rata. Zbog velikih oštećenja uzrokovanih ne samo senjskom burom i solju nego i zubom vremena ugrožena je statika zvonka. Sanacija će se odvijati etapno visoke cijene sanacije, ali i zbog složenosti posla.

Zvonik katedrale Uznesenja BDM u Senju je spomenik kulture visoke kategorije. Sagrađen je 1900. godine prema nacrtima arhitekta Vancasa i to nešto dalje od mjesta gdje je bio stari zvonika za kog se pretpostavlja da je građen oko 1000-te godine u vrijeme hrvatskog kralja Držislava.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice