bener

Senj posjetili članovi Zajednice Mondo Nuovo

senj-mondo-n2(Senj, 27.4.2014.) - Ova nedjelja, 27. travnja 2014. slavljena je 2. Vazmena nedjelja, tzv. Bijela nedjelja ili Nedjelja božanskog milosrđa.
Na početku svete mise senjski župnik dr. Richard Pavlić najavio je okupljenim vjernicima kako danas na jutarnjim misama prisustvuju i gosti, članovi terapijske Zajednice Mondo Nuovo (novi svijet) iz Kistanja.

  Članovi ove zajednice dolaze nam svake godine u posjet svojim svjedočanstvom i ručnim radovima, prodajom kojih priskrbljuju sredstva za život Zajednice.
 

Nakon svete mise okupljene vjernike pozdravio je mladić iz Zajednice, koji je predstavio Zajednicu i njezinu uloga u liječenju od ovisnosti, zatim je napomenuo da je i on jedan u nizu osoba koje su svoje probleme pokušale riješiti uzimanjem droge. Nastavio je, izašao sam iz pakla doge hvala Bogu uz vjeru i zajedništvo, sada izliječen od ovisnosti mogu svjedočiti o tome kako sam se uspio izliječiti i vratiti u normalan život.

Terapijska zajednica Mondo Nuovo postoji od 1979. godine. Osnovana je u Italiji, sjedište je u Civatevecchi, gradu udaljenom 80 km od Rima. Zajednica ima osam kuća u Italiji i jednu u Hrvatskoj koja se nalazi u Nuniću kod Kistanja. Zajednica se bavi prvenstveno problemom ovisnosti, i na usluzi je onima kojima je pomoć potrebna. U programima davanja pomoći u Zajednici, uključeni su psiholozi, psihoterapeuti. Također je organizirano i dodatno profesionalno usavršavanje koje ovisniku može pomoći nakon liječenja u pronalaženju zaposlenja. Na taj način se pojedinci u Zajednici mogu usavršiti za rad u cvjećarstvu, poljoprivredi, povrtlarstvu, pčelarstvu, stolariji, građevinarstvu, za umjetnički rad sa drvom, gipsom, voskom i sl. Zajednica ima i svoju tiskaru gdje se pojedinci mogu obučiti i za rad u tiskarstvu.

Na području Republike Hrvatske ova terapijska zajednica djeluje u Nuniću kod Kistanja od 1999. godine samo za muške ovisnike (kapaciteta za 50 osoba). Unutar zajednice provodi se radna terapija, psihosocijalna rehabilitacija, savjetovanje obitelji i ostale aktivnosti a sve u cilju liječenja i pripremanja ovisnika za povratak u obitelj i normalan život.

Nakon svete mise vjernici su ispred katedrale sa zanimanjem razgledali izložene proizvode Zajednice među kojima uz razne zanimljive sakralne predmete bili su i proizvodi od meda. Budući se Zajednica financira isključivo svojim radom pojedinci su kupujući predmete dali svoju pomoć i podršku aktivnom i organiziranom životu u Zajednici uz želje njezinim članovima da uz pomoć vjere ustraju na putu konačnog ozdravljenja i povratka svojim obiteljima.

senj-mondo-n1

Tags: ovisnost, mladi, Senj, Mondo Nuovo

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice