Senj posjetili članovi Zajednice Mondo Nuovo

Nedelja, 27. 4. 2014.

  Članovi ove zajednice dolaze nam svake godine u posjet svojim svjedočanstvom i ručnim radovima, prodajom kojih priskrbljuju sredstva za život Zajednice.
 

Nakon svete mise okupljene vjernike pozdravio je mladić iz Zajednice, koji je predstavio Zajednicu i njezinu uloga u liječenju od ovisnosti, zatim je napomenuo da je i on jedan u nizu osoba koje su svoje probleme pokušale riješiti uzimanjem droge. Nastavio je, izašao sam iz pakla doge hvala Bogu uz vjeru i zajedništvo, sada izliječen od ovisnosti mogu svjedočiti o tome kako sam se uspio izliječiti i vratiti u normalan život.

Terapijska zajednica Mondo Nuovo postoji od 1979. godine. Osnovana je u Italiji, sjedište je u Civatevecchi, gradu udaljenom 80 km od Rima. Zajednica ima osam kuća u Italiji i jednu u Hrvatskoj koja se nalazi u Nuniću kod Kistanja. Zajednica se bavi prvenstveno problemom ovisnosti, i na usluzi je onima kojima je pomoć potrebna. U programima davanja pomoći u Zajednici, uključeni su psiholozi, psihoterapeuti. Također je organizirano i dodatno profesionalno usavršavanje koje ovisniku može pomoći nakon liječenja u pronalaženju zaposlenja. Na taj način se pojedinci u Zajednici mogu usavršiti za rad u cvjećarstvu, poljoprivredi, povrtlarstvu, pčelarstvu, stolariji, građevinarstvu, za umjetnički rad sa drvom, gipsom, voskom i sl. Zajednica ima i svoju tiskaru gdje se pojedinci mogu obučiti i za rad u tiskarstvu.

Na području Republike Hrvatske ova terapijska zajednica djeluje u Nuniću kod Kistanja od 1999. godine samo za muške ovisnike (kapaciteta za 50 osoba). Unutar zajednice provodi se radna terapija, psihosocijalna rehabilitacija, savjetovanje obitelji i ostale aktivnosti a sve u cilju liječenja i pripremanja ovisnika za povratak u obitelj i normalan život.

Nakon svete mise vjernici su ispred katedrale sa zanimanjem razgledali izložene proizvode Zajednice među kojima uz razne zanimljive sakralne predmete bili su i proizvodi od meda. Budući se Zajednica financira isključivo svojim radom pojedinci su kupujući predmete dali svoju pomoć i podršku aktivnom i organiziranom životu u Zajednici uz želje njezinim članovima da uz pomoć vjere ustraju na putu konačnog ozdravljenja i povratka svojim obiteljima.

senj-mondo-n1

  Vijesti - Sve