Izašao znanstveni časopis “Senjski zbornik”

Četvrtak, 4. 12. 2014.

Teme objavljenih radova prvenstveno su vezane uz grad Senj i njegovu okolicu, ali se tiču i šireg prostora istočne obale Jadrana i unutrašnjosti. Senjski zbornik je tijekom proteklih desetljeća privukao široki krug autora i suradnika koji su pišući svoje radove na znanstvenoj razini dali svojom stručnošću i znanstvenim autoritetom veliki doprinos kvaliteti i znanstvenoj razini Zbornika. Zbog svoje kvalitete, Zbornik se nalazi na portalu znanstvenih časopisa RH, koji na jednom mjestu okuplja informacije o znanstvenim časopisima u Hrvatskoj tj. nalazi se na mrežnoj stranici HRČAK; http://hrcak.srce.hr/. RH, a također je uključen i u sljedeće indekse/ Senjski zbornik are included in next indexes: ERIH – European Reference indeks for the Humanities; FRANCIS – INIST – CRNS, France; BHA, Bibliography of the History of Art, USA.
Gradski muzej Senj i Senjsko muzejsko društvo su suizdavači Zbornika. Treba naglasiti da je izdavanje Zbornika rad entuzijasta i volontera među kojim se ističu muzejski djelatnici na čelu s ravnteljicom Blaženkom Ljubović, prof., i predsjednikom Senjskog muzejskog društva i glavnim urednikom Zbornika dr. sc. Miroslavom Glavičićem te tehničkim urednikom prof. Darkom Nekićem, tajnicom uredništva Zbornika Melanijom Prpić, dipl. oec. i tajnicom SMD-a Blaženkom Ljubović, prof. U radu pomaže i Urednički odbor koji djeluje u sastavu: dr. sc. Mile Bogović, Gospić, dr. sc. Miroslav Glavičić, Zadar, dr. sc. Anna Maria Gruenfelder, Zagreb, dr. sc. Vice Ivančević, Novi Vinodolski, Blaženka Ljubović, prof., Senj, akademik Milan Moguš, Zagreb, Ante Murn, Zadar, Darko Nekić, prof., Senj, Melanija Prpić, dipl. oec., Sv. Juraj, dr. sc. Mirko Raguž, Senj, i dr. sc.Mihael Sobolevski, Rijeka.
Napominjem da je upravo iz tiska izašao četrdeseti (40/2013.), posvećen prof. Anti Glavičiću, koji će javnosti biti predstavljen 10. prosinca 2014. godine zajedno sa brojem 39/2012. koji je posvećen 50. obljetnici osnutka i rada Gradskog muzeja Senj (Pozivnica u privitku). Svakako treba spomenuti da i ovi brojevi Zbornika javnosti predstavljaju postignute rezultate znanstvenih multidisciplinarnih istraživanja iz povijesti, arheologije, kulture, književnosti, ekonomije, geografije i ostalih znanstvenih područja.
Nadamo se da će i ubuduće Senjski zbornik, ta enciklopedija senjske kulturno-povijesne baštine redovito izlaziti kao i do sada, zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Grada Senja i Ličko-senjske Županije te uloženom trudu muzealaca i suradnika – autora, i kao takav i dalje doprinositi promicanju bogate svekolike spomeničke baštine Grada Senja, kolijevke hrvatske kulture i tradicije, a na radost svih posebno onih kojima ovaj Zbornik pri srcu i kojima pomaže u znanstvenom radu.

 

  Vijesti - Sve