bener

Predstavljanje dva broja Senjskog zbornika

senj-biskup-predst-zbornik(Senj, 10.12.2014.) - U srijedu 10. prosinca u Senju je u Pučkom otvorenom učilištu Milutin Cihlar Nehajev održana skupština Senjskog muzejskog društva kao i predstavljanje dvaju brojeva Senjskog zbornika za 2012. i 2013. godinu. Uz brojne znanstvenike među kojima akademika Petra Strčića i dr. Anđelka Mijatovića skupštini i predstavljanju zbornika nazočio je gospićko senjski biskup Mile Bogović koji je ujedno i član uređivačkog odbora.

Kao jedan od predstavljača biskup Bogović se „prošetao" kroz 1008 stranica oba zbornika pohvalivši vrijedne članke. U 39. broju je predstavio članak o probnom arheološkom istraživanju Pavlinskog trga u Senju 2012. godine kao i članak Krešimira Škuljevića o biskupu Vjenceslavu Soiću.

Pohvalio je i rad Veronike Popić o stradanju sestre milosrdnice Žarke Ivasić kao i rad Nikole Tominca o Ličanima u Velikom ratu.

Govoreći o Senjskom zborniku br. 40 koji je posvećen životu i djelu arheologa, muzealca, konzervatora i kustosa Ante Glavičića biskup je predstavio članak File Bekavac Lokmer i Juraja Lokmer o Anti Glavičiću kao čuvaru i promicatelju senjske povijesne i kulturne baštine te svom i članku Blaženke Ljubović o tlocrtnom razvoju senjske katedrale kroz povijest i uređivanju nakon 2. svjetskog rata. Biskup se osvrnuo i na rad Radomira Jurića i arheološkom istraživanju crkve sv. Petra u Starigrad Paklenici te svom članku o župničkoj djelatnosti Šime Starčevića.
Zbornike su još predstavljali dr. Miroslav Glavičić, dr. Željko Bartulović s Pravnog Fakulteta u Rijeci i dr. Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu dok je rad skupštine i predstavljanje zbornika moderirala Blaženka Ljubović, ravnateljica Gradskog muzeja Senj.

blaženka Ljubovićsenj-biskup-predst-zbornik2

Tags: Senj, mons. dr. Mile Bogović, senjski zbornik

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice