bener

Biskup Bogović predvodio misu polnoćku u Senju

senj-polnocka(Senj, 25.12.2014.) - Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović tradicionalno je predvodio misu polnoćku u senjskoj katedrali Uznesenja BDM u koncelebraciji mjesnog župnika dr. Richarda Pavlića i župnog vikara Nikole Prše.
„Bog se uputio prema nama. Do susreta neće doći ako se i mi ne usmjerimo prema Bogu. Naše putovanje prema Bogu nailazi u ovom svijetu na brojne varke i smetnje. Svašta nam se znade predstaviti s božanskom osobinama, da može zadovoljiti našu želju za susretom s Bogom, da ne treba tražiti nešto više, da ne treba ići dalje.

Nisu to samo razni Herodi poput onoga koji je zadržao Kraljeve, nego i mnogi drugi koji nude lažne sreće. I u Židova neki su uz hram molitve imali svoje prostorije za trgovinu, zabavu i gozbu, za razne ideološke i političke skupove. Oni su svakoga polaznika u hram mamili da dođe k njima i uvjeravali ih da su time obavili sve što treba. Mnogi od njih nisu ni došli do prostora molitve, nisu se ni približili „svetinji nad svetinjama". I uz naš Božić ljudska je ruka dosta toga prigradila što se predstavlja kao Božić, a to nije Božić ono što bi trebalo biti - susret s Bogom. I današnji je svijet ispunjen svakim formalnostima i smetnjama koje priječe čovjeka da nađe Boga. Mnogi traže Boga ondje gdje se on ne nalazi, idu putovima koji ne vode k njemu.
Bog šalje svoje jasne poruke i signale koji vode prema njemu. Treba biti osjetljiv i za njegov glas poput pastira i za na njegovo svjetlo poput Kraljeva. Taj glas je čujan i to svjetlo je primjetljivo najviše u vrijeme molitve. Prostori najbolje čujnosti Božjega govora, Božje navigacije, prostori su molitve u crkvenoj zajednici, u obiteljskoj molitvi i u osobnoj molitvi. Nije, dakle, od prvorazredne važnosti gdje trenutačno stojiš, nego je li u tvom srcu osjećaj molitve, klanjanja, zahvaljivanja Bogu. Najbolja je čujnost Božje poruke na susretu zajednice vjernika. Zato valja doći na taj susret i ne misliti da se jednako može proslaviti Božić u lovu, na gozbama, na koncertima i sličnim okupljanjima. Posebno je snažan susret u obiteljskoj molitvi, kada se skupe svi članovi i zajedno stanu pred Boga pa se pomole i Bogu zapjevaju. Uvijek je važno da se svaki i u župskoj zajednici i u obitelji osobno uključi u molitvu, ali to se ne može ostvariti ako se pojedinac ne uključi u hramu svoje savjesti. Taj najintimniji dio čovjeka uvijek je najpogodnije je i najsvetije mjesto za susret s Bogom. Tu je najbolja čujnost Božjega govora. Dok smo sa svojom savješću okrenuti od Boga, do susreta ne dolazi, pa makar bili pred oltarom.
Čini mi se da je ovdje danas potrebno reći da se može i taj prostor savjesti „loše opremiti", prilagoditi ga glasovima svijeta i sebičnosti. Drugim riječima, kada biskupi pozivaju narod da na izborima za predsjednika države glasa u skladu sa svojom savješću, znači da treba dati svoj glas onome koji želi i može učiniti najviše za naš narod i hrvatsku državu. Tu ne smije na prvom mjestu biti ni osobni interese, ni interes stranke ili neke druge skupine.
Dragi kršćanski vjerniče! Bog dolazi k tebi. Nastoji ovoga Božića uspostaviti susret i razgovor s Bogom, i u crkvi zajedno s drugim vjernicima, i u obitelji, zajedno sa svim članovima, i osobno u nutrini svoje savjesti. To je onaj Božić koji ti želim i koji ti od srca čestitam.

Misu je božićnim napjevima animirao katedrali zbor sv. Cecilije pod vodstvom Ivana Prpića Špike uz orguljsku pratnju Milana Dučića. Senjska katedrala bila je prepuna vjerničkog puka koji je s dostojanstvom i pozornošću saslušao božićnu poruku biskupa Bogovića.

Tags: Senj, mons. dr. Mile Bogović, Božić, polnoćka

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice