bener

Božićni broj Svjetionika

senj-svjetionik22(Senj, 24.12.2014.) - Uoči Božića iz tiska je izišao novi 22. broj glasila župe Uznesenja BDM iz Senja, Svjetionika koji već 14. godina za redom izdaje svoje glasilo Senj, nekadašnje biskupijsko središte preko ovog periodnog glasila prati zbivanja u Senju i župama Senjskog dekanata a uređuje ga Franciska Tomljanović. U nakladi 1500 komada list tiska Jadranska tiskara Senj. Božićni broj Svjetionika tematski je posvećen jubileju biskupa Bogovića, 50 godina svećeništva i 15 godina biskupstva na što ukazuje i naslovnica biskupa s procesijskim križem starim 600 godina iz Sakralne baštine Senj, kao i intervjuom koji je s biskupom obavila Blaženka Ljubović.


Nakon uvodnog teksta Franciske Tomljanović slijedi božićna poruka i čestitka biskupa Bogovića „Mi se dičimo i u nevoljama". Blaženka Ljubović nakon iscrpnog intervjua s biskupom donosi članak o Senjskom kaptolu kroz povijest i novom kanoniku dr. Richardu Pavliću, kao i papinskom blagoslovu za članove katedralnog zbora sv. Cecilije. Josipa Češarek Mudrovčić razmišlja o otajstvu Božića, smislu Božićnog slavlja te Adventu.
Župni vikar Nikola Prša piše o bolesti, trpljenju i bolesničkom pomazanju kao i tome kako pristupiti svetoj pričesti a Ana Puškarić o onima koji nas uče ljubavi.
Zatim slijedi niz literarnih tekstova duhovne tematike učenika senjskih škola. Branka Šolić prati događanja u župi Senj protekle godine, a svoj osvrt u Svjetioniku daje dekan senjski i župnik Sv. Jurja Silvio Milin. Davor Prpić piše o hodočašću Gospi Trsatskoj i Ninu i Zadru te Zagrebu a Blaženka Ljubović o izložbi Senjska katedrala u 2. sv. ratu. kao i posjeti vrhbosanskih sjemeništaraca Senju i senjskoj katedrali. Franka Tomljanović bilježi impresije s Nacionalnog susreta katoličke mladeži u Dubrovniku a Milan Kranjčević o portalu Senjska bura. Ivan Prpić se podsjeća senjskoj kanonika mons. Vladimira Kraljića te 100. godišnjici rođenja mons. Josipa Pavlišića, nadbiskupa riječko-senjskoj i metropolita
Slijedi prikaz aktivnosti u župi Vratnik iz pera Blaženke Ljubović kao i bogata župna aktivnost župe Vratnik iz pera don Anđelka Kaćunka. N akraju se donosi statistika Senja, Krivog Puta i Senjske Drage kao i rasporedom liturgijskih slavlja u božićno vrijeme.

Tags: časopis, mons. dr. Mile Bogović, Svjetionik

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice