Biskup Komarica na Jurjevi u Senju

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Senj

senj jurjeva(Senj, 24.4.2015.) - Banjalučki biskup Franjo Komarica predvodio je u četvrtak 23. travnja blagdan Svetog Jurja, zaštitnika grada Senja i drevne senjske biskupije. Proslava je započeta procesijom središtem grada Senja a nastavljena misnim slavljem u katedrali Uznesenja BDM.

Koncelebrirali su domaći župnik dr. Richard Pavlić, senjski dekan preč. Silvio Milin, te više svećenika biskupije. Svečanu procesiju i misno slavlje u katedrali pratio je euharistijskim pjevanjem katedralni zbor sv. Cecilija uz orguljsku pratnju Milana Dučića, a pod vodstvom Ivana Prpića.
Nakon što je istaknuo bolnu i slavnu baštinu grada u kome se prožimala povijest ali i crkveni napjevi na staroslavenskom jeziku kao jedinstvena katedrala u Katoličkoj crkvi, biskup Komarica se zapitao da li sve što radimo činimo ispravo ili lažno i obmanjujuće. Danas imamo priliku da se na krasan dan kada se spominjemo sv. Jurja pogledamo u ogledalo svoje savjesti i vidimo se dali smo i koliko uspjeli? Biskup je zatim usporedio sv. Jurja, inače rimskog časnika koji je postao kršćanin s današnjim kršćanima te ukazao na dvije sličnosti. Oboje smo dali zakletvu Bogu i vladaru kao što i časno nosimo ime kršćanina što je čast i obveza. Senjanima je zahvalio štio u ovim teškim vremenima istinski služe Bogu te su graditelji i promotori slike Božje.

Tags: Senj, Sveti Juraj, mons. dr. Franjo Komarica

Ispis