Blagoslov mora i brodica

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Senj

senj blagoslov mora(Senj, 15.7.2015.) - U srijedu 15. srpnja u Senju je u sklopu posljednjeg dana trodnevnice uoči proslave blagdana suzaštitnice župe Senj - Gospe Karmelske ili kako ju Senjani zovu Gospe Ribarske, održan i blagoslov mora i svih živih bića koji se njime služe. Misno slavlje u katedrali Uznesenja Marijina u Senju predvodio je višegodišnji župnik Senja, a sada župnik i dekan Gospićki mons. Mile Čančar u koncelebraciji župnika Senja dr. Richarda Pavlića, rektora bogoslova na Teologiji u Rijeci vlč. Sanjina Francetića i župnog vikara u Senju vlč. Nikole Prše.


„Predivno je znati da imamo majku koja nas nikada neće napustit“, istaknuo je propovjednik mons. Čančar u svojoj propovijedi te istaknuo da dolazeću u katedralu naš pogled ide prema Mariji i njenom srcu . Ostanimo vjerni svojoj nebeskoj majci koja će uvijek ostati s nama, uz poruku da promislimo jesmo li prva djeca Božja i Marijina. Nakon mise održan je zavjetni ophod oko kipa Gospe Ribarske smještenom za ovu priliku na središtu katedrale.
Slijedila je procesija do Senjske rive uz maketu broda. „Blagoslivljajući more i sva živa bića koja se njime koriste želimo zahvaliti Bogu što nam je podario divno more i zemlju na našem putu prema nebeskoj domovini.,“ istaknuo je mons. Čančar prilikom blagoslova mora, brodica i mornara kojih se puno okupio na i oko Senjske rive. Pri tome je zatražio zagovor Gospe da možemo Bogu uputiti svoje molitve.

senj blagolsov morasenj gospa ribarska misa 1

Tags: Senj, Gospa Ribarska

Ispis