bener

Slavlje dana župe - Gospe Snježne na Krivom Putu

krivi put(Krivi Put, 6.8.2017.) - Blagdan Gospe Snježne tradicionalno je svečano proslavljen u Krivom Putu, naselju iznad Senja kao blagdan nebeske zaštitnice ove župe. I ove godine su se na blagdan Gospe Snježne okupili brojni Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva koji time pokazuju vezanost za svoj rodni kraj i župu koja je pred samo pola stoljeća imala više od tisuću žitelja. Misno slavlje predvodio je vicerektor bogoslovskog sjemeništa u Đakovu dr. Antun Japundžić.

Koncelebrirali je još šest svećenika, među kojima domaćina, župnika Senja i Krivog Puta dr. Richarda Pavlića, župnika sv. Jurja i senjskog dekana preč. Silvija Milina, domaćih sinova, rektora bogoslovskog sjemeništa u Rijeci dr. Marija Tomljanovića, župnika Zavlja, Donjeg Lapca i Boričevca Dine Rupčića, o. Duje Blaževića iz Rijeke te župnog vikara u Senju Nikole Prše. Misu je tradicionalno uzveličao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike.

Propovjednik dr. Antun Japundžić je progovorio o značaju BDM kao naše najveće zagovornice te o važnosti svećeničkih zvanja. Mnogo je toga što ukazuje na značaj Marije kao Bogorodice, počevši od 5. stoljeća kada joj je izgrađena bazilika bazilika sv. Marije Velike koju je papa Siksto III. preuredio u spomen na Efeški sabor i dogmu o bogomajčinstvu Marije. Kršćanski puk od najranijih je vremena tražio njezin zagovor, baš kao i mi danas, u vremenu kada nije lako biti vjernik i svjedočiti svoju vjeru. Bez Boga ne možemo ići kroz život, u čemu je glavni Marijin zagovor, što su znali i branitelji koji su se s krunicom i molitvom družili u najtežim trenucima. Danas se možemo zapitati, zašto su oni davali živote? Sigurno ne za to da bi mladi danas napuštali Hrvatsku. Radimo mudrošću i domoljubljem za Domovinu uz pomoć naše glavne zagovornice, istaknuo je dr. Japundžić te poručio vjernicima da molimo za svećenička zvanja, za pastire koji će naviještati riječ Božju i osnažiti nas, posebno u današnjem teškom vremenu. Molitva je naime kao i bicikl, u nju treba stalno ulagati da bio se došlo do cilja, zaključio je dr. Japundžić.
Misi je prethodila procesija s kipom Gospe Snježne oko crkve u kojoj je sudjelovalo više stotina hodočasnika. Župnik dr. Richard Pavlić na kraju je zahvalio župnim suradnicima na pomoći oko organiziranja proslave.

krivi put 2krivi put procesijakrivi put zbor

Tags: Senj, Krivi Put, Gospa Snježna

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice