bener

Vaganac: pokop žrtava uz počasti i slavlje Križeva

vaganac1(Vaganac, 14.9.2018.) - Pokop žrtava iz Drugog svjetskog rata na području Vaganca trebao je čekati 70 i koju godinu. Ipak, sa zakašnjenjem dio žrtava je pronađen, stručno je identificirano 55 osoba. Radi se o žrtvama komunističkog režima koje su bačene u jame, bunkere, bez suda i mogućnosti obrane. Žrtve su pronađene na 8 lokacija. Ovo nije ni izdaleka završen posao. Trebat će još puno truda da se pronađu ostaci još nekoliko stotina žrtava. Ministarstvo branitelja, koje je preuzelo brigu o pronalaženju žrtava u suradnji sa stručnim službama /Crvenim križem, uložilo je veliki napor u otkopavanju ostataka ubijenih i njihovoj identifikaciji.

Continue Reading

Ispis E-mail

Mala Gospa u Skočaju

Skočaj, (IKA) - Skočaj je jedno od pet naselja u župi Zavalje, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja je odlukama nakon Drugog svjetskog rata ostala u susjednoj Bosni i Hercegovini. U filijalnoj crkvi Male Gospe u Skočaju i ove je godine svečano proslavljena Mala Gospojina, kako ju nazivaju domaći župljani.
Ove godine Mala Gospa proslavljena je u nedjelju 9. rujna zbog proslave Dana hrvatskih mučenika na sam blagdan Rođenja BDM. Svečanu misu slavio je župnik Zavalja Dino Rupčić, a crkva se ispunila vjernicima iz Zavalja, Međudražja, Velikog i Malog Skočaja kao i vjernicima iz susjednog Bihaća, a oni iz naselja Dobrenice hodočastili su pješice.

Continue Reading

Ispis E-mail

Sv. Jelena križarica u Rakovici

rakovica sv. jelena krizarica 18(Rakovica, 18.8.2018.) - U Rakovici je vrlo svečano proslavljen blagdan nebeske zaštitnice ove župe, sv. Jelene Križarice. U prepunoj župnoj crkvi okupilo se više stotina župljana i hodočasnika, a misu je u suslavlju desetak svećenika među kojima domaćina don Gorana Antunovića kao i slunjskog dekana mons. Mile Pecića i profesora na Riječkoj teologiji, inače domaćeg sina dr. Richarda Pavlića predslavio čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini Josipa Šimatovića.

Continue Reading

Ispis E-mail

Misa na Dan općine Cetingrad

cetingrad misa na dan opcine(Cetingrad, 7.8.2018.) - U utorak 7. kolovoza u Cetingradu je svečanim misnim slavljem kojeg je predslavio župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić obilježen Dan općine, koji se slavi na dan povratka prognanih Cetingrađana u svoj kraj nakon VRO Oluje. Suslavio je mjesni župnik Stanko Smiljanić i umirovljeni svećenik mons. Marijan Ožura. Misu su uzveličali karlovački župan Damir Jelić, načelnica općine Cetingrad Marina Kalić kao i brojni uzvanici i predstavnici više gradova i općina, braniteljskih udruga, vojske i policije na čelu s Karlovačkim županom Damirom Jelićem i njegovom zamjenicom Martinom Furdek Hajdin. Posebno valja spomenuti počasnog građanina općine Cetingrad umirovljenog generala Mladena Markača kao i ministra hrvatskih branitelja i domaćeg sina generala Tomu Medveda. Misu je liturgijskom glazbom uveličao župni zbor zajedno s mjesnim KUD-om.

Continue Reading

Ispis E-mail

Misu za Dan grada Slunja predvodio biskup Mile Bogović

slunj misa za dan grada(Slunj, 6.8.2018.) - Gospićko-senjski biskup Mile Bogović predslavio je u ponedjeljak 6. kolovoza misu povodom Dana grada Slunja koji se slavi na dan oslobađanja ovog kordunskog središta. Suslavili su župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić kao i brojni svećenici i dio bogoslova biskupije. Uza brojne predstavnike državnih vlasti misi su nazočili ministar hrvatskih branitelja Tomo Meved kao i karlovački župan Damir Jelić kao i brojni gradonačelnici i načelnici s domaćim gradonačelnikom Slunja Jurom Katićem.

Continue Reading

Ispis E-mail

Uskrsni ponedjeljak u Slunju s biskupom Bogovićem

slunj biskup bogovic i uskrsni ponedjeljak 18(Slunj, 2.4.2018.) - Misno slavlje na Uskrsni ponedjeljak tradicionalno je u Slunju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predslavio biskup u miru Mile Bogović u suslavlju župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića. Glazbom je misu animirao župni zbor pod vodstvom prof. Anke Čuić.
Ovih dana mnogi često kao frazu ponavljaju da je Uskrs najveći i najvažniji blagdan u kršćanskom svijetu. No, pitanje je za te kako se odnose prema tom blagdanu. Nakon Kristova uskrsnuća apostoli su se promijenili, nakon što su ga neki zatajili, otvorile su im se oči te su krenuli po svijetu naviještati Kristovo uskrsnuće. Nakon njegova uskrsnuća, nestao je strah jer su znali da ih vodi Onaj koji je nadvladao smrt.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice