bener

SLUNJ: Bl. Ivan Merz i slunjska vojna kapelanija

(10. 5. 2010. – Z. R.) U Slunju je 10. svibnja misnim slavljem i procesijom s kipom bl. Ivana Merza proslavljen nebeski zaštitnik vojne kapelanije bl. Ivana Merza na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja. Misu je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s vojnim kapelanima među kojima izdvajamo dekana karlovačkog vojnog dekanata vlč. Andriju Markača, zamjenika domaćeg kapelana p. Vladu Manduru koji je u vojnoj misiji ISAF-a, vlč. Slavka Rajiča te slunjskog župnika mons. Mile Pecića.


Biskup Jezerinac je pozvao nazočne vojnike, časnike i dočasnike na molitvu za sve poginule za slobodu Hrvatske, njih oko 15 tisuća, nakon čega je progovorio o životu jedinog hrvatskog blaženika laika Ivana Merza. On se u svom kratkom, ali plodonosnom životu osposobio za više zanimanja: profesora, književnika i časnika. Bio je vrhunski uzor mladima svog doba, a krjeposnim životom inspirirao je mnoge suvremenike kao i one kasnije. To je uočio papa Ivana Pavao II. koji ga je 2003. u rodnoj mu Banja Luci proglasio blaženim. Merz je bio svjestan Isusovih riječi: „Vi ste svjetlo svijeta i sol zemlje.“
Biskup Jezerinac je u nastavku istaknuo značaj i veličinu hrvatske vojske koja je svojim hodočašćima u Lurd pokazala veličinu. Tamošnji francuski biskup je rekao kako su Hrvati svojim dolaskom to hodočašće učinili drukčijim, a francuska ministrica obrane je istaknula da je Hrvatska vojska svojom nazočnošću promijenila odnos francuske politike prema Hrvatskoj. Vojnicima je biskup na kraju poručio da budu oboružani istinom, pravednošću i riječju Božjom, a pohvalio je i dječji zbor te orguljašicu i voditeljicu s. Ljubomiru Lešić na odličnom pjevanju kojim su uzveličali ovu proslavu.

 

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice