MARIBOR: Svečano obilježili patrona na spomendan krštenja bl. Alojzija Stepinca

Utorak, 11. 5. 2010.

Nazočni vjernici oduševljeno su prihvatili jasnu poruku istaknutu u propovijedi kroz život bl. Alojzija: "danas na Majčin dan, u Gospinom mjesecu obilježavamo dan krštenja našeg blaženika, 9. svibnja, Njenog velikog štovatelja. U ovoj svećeničkoj godini mora se spomenuti koliko je blaženikova majka Barbara svoje molitve za sina Alojzija upućivala upravo nebeskoj majci, te je ona izmolila svećenika i svetca." Nastavak svečanosti ovoga dana uz druženje, pjesmu i ples zajednički je nastavljen do večernjih sati.

 

 

Maribor je sjedište Hrvatske katoličke misije za dvije zajednice Hrvata mariborsku i velenjsku koju vodi vlč. Ilija Janjić, svećenik Dubrovačke biskupije. Ove dvije zajednice za zaštitnika misije izabrali su bl. Alojzija Stepinca. Misijsko vijeće za ovu godinu je odredilo svečaniju proslaviti obilježiti na dan blaženikova krštenja 9. svibnja, nedjelja, uz želju da proslavu uzveličaju s gostima iz domovine koji bi pružili kulturno-zabavni program. Za mjesto proslave određena je crkva sv. Alojzija Gonzage u Mariboru, nazivaju je i "studentska crkva", koja je dodijeljena ovoj misijskoj zajednici za redovite potrebe. Voditelj misije, vlč. Ilija, pozvao je KUD Izvori iz Rakovice i pjevače zbora župe Plitvička jezera gdje je bio župnikom pet godina, da se pridruže proslavi patrona misije i da pjesmom i plesom sudjeluju u planiranim svečanostima.

Nakon mise tamburaši su ispred crkve svirali i pjevali nekoliko pjesama. Narodne nošnje, pjesma i ples privukli su upitljive poglede i pozornost prolaznika. Popodnevna proslava nastavljena je u restoranu TAM. Članovi KUD-a kratko su u popodnevnom dijelu programa prezentirali pjesme i kola iz Korduna i Like, da bi ostatak dana zajedno s domaćinima proveli u pjesmi i plesu, pravom narodnom veselju.

Program je bio bogat i ispunjen kulturnim sadržajima i čestitarima govornicima. Počasni konzul Republike Hrvatske g. Šime Ivanjko, praktični vjernik i aktivni član misije, obratio se domaćinima i gostima s informacijama vezanima uz njegov rad, te se srdačno zahvalio gostima na posjetu, a voditelju misije izrazio pohvalu za organizaciju svečanosti na ovako visokoj razini. Predstavnici misije u znak zahvalnosti za angažman oko ukupljanja svih snaga u misiji u proteklih sedam mjeseci, iznenadili su vlč. Iliju s riječima zahvale i darovima. Domaćine, počasnoga konzula Šimu Ivanjka i vlč. Iliju, darovali su i gosti iz Rakovice i Plitvičkih jezera.

Bogatstvu i raznolikosti programa doprinijela su i dva pjesnika iz naroda. Predstavljena je knjiga pjesama "Ja još uvijek sanjam" čiji je autor Toni Damjanić, član ove misijske zajednice, rođen u Potoku Tounjskom -RH. Šimo Lukić je nazočnima pročitao nekoliko svojih pjesama pisanih prigodno, jednostavnim jezikom u duhu naroda.

Kako su svi bili oduševljeni i svečarski raspoloženi govori i slijedeća ilustracija: kada je u predvečerje netko od gostiju spomenuo da bi trebalo uskoro krenuti svojim kućama, za Hrvatsku, jedna krupna ljudina koji je igrao zagrljen u kolu uzviknuo je da nema ići kući i da svi mogu ići kod njega spavati. Ovo je bio samo izraz srdačnosti i prihvaćenosti s kojima su gosti bili ubrzo ispraćeni.

 

  Vijesti - Sve