Korizmeno hodočašće Slunjskog dekanata na Udbinu

Nedelja, 13. 3. 2016.

Korizmeno hodočašće kao i križni put predvodio je župnik Cvitovića i Lađevca i slunjski dekan mr. don Antonio Čutura da bi u 17 sati slijedila sveta misa koju je predvodio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović. Vjernike je na početku pozdravio čuvar nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini mons. mr. Tomislav Rogić da bi zatim slunjski dekan don Antonio Čutura predstavio Slunjski dekanat koji broji 9 župa u kojima pastoralno djeluje pet svećenika, a od kojih se jedna, Zavalje, nalazi u susjednoj BiH.

Biskup je hodočasnicima istaknuo značaj Izvanredne jubilejske Godine milosrđa u Crkvi koju je otvaranjem Vrata milosrđa otvorio papa Franjo na blagdan Bezgrešnog začeća BDM. prošle godine. Božji narod je s oduševljenjem podržao tu njegovu inicijativu i zahvalan mu je na njoj pogotovo danas kada se navršavaju tri godine od njegova izbora za Petrova nasljednika pa ćemo se i u ovoj misi s osjećajem zahvalnosti moliti „za papu našega Franju“. Biskup je zatim istaknuo da u Isusu Kristu upoznajemo kako se čovjek treba odnositi prema Bogu i prema bratu čovjeku. On je taj odnos najbolje uspostavio i nije to prestao činiti ni onda kada je izgledalo kao da ga je Otac napustio, kada je bio razapet na križu. Što je patnja bila jača to je ljubav prema ocu bila žarča.

Biskup je zatim preko današnje evanđelje pokazao kako se Krist odnosi prema čovjeku i onda kada je grješnik. No, Isus je na primjeru kamenovan ja bludnice pokazao da treba razlikovati čovjeka od njegova grijeha: grijeh treba uvijek osuditi, ali čovjeka treba uvijek spašavati. Što je čovjek moralno slabiji, to je skloniji govoriti o slabostima drugih ljudi. Neki su uvijek voljni pridružiti takvom govoru. Drugi ispituju prethodno što je istina i tek onda izraze svoje slaganje ili neslaganje. Ljubav se opire svakoj osudi. To je ono što je nagonilo Milosrdnog oca da ne priča o grijesima svoga razmetnog sina, to je nagonilo Isusa krista da ne osudi grješnicu; Krist se opirao osudi čovjeka do vlastite žrtve na križu. No, ima nažalost i onih koji se ne spašavaju. Ima slučajeva kada je i Bog nemoćan da digne grijeh s čovjeka. Ova hodočašća ne treba gledati prvenstveno kao nešto zanimljivo, poput nekoga izleta, nego kao čin pokore i molitve. Inače mogu postati poput nezanimljivog ponavljanja istog sadržaja. Ona nam trebaju pomoći da spoznamo bolje našu grješnost i Božje milosrđe prema nama.

Na misi biskup je u službu akolita i čitača uveo bogoslova Peru Jurčevića iz župe Cvitović da bi zatim ukazao na potrebitu zahvalnost onim sinovima Slunjskog dekanata koji desetljećima svoj svećenički vijek služe u službi naroda mons. Marijanu Ožuri u Cetingradu i mons. Mili Peciću u Slunju. Jedan i drugi zaslužili su trajno sjećanje naroda i vjernika slunjskog dekanata. Treba izraziti zahvalnost i drugim svećenicima, vlč. Mili Šajfaru koji se u času odcjepljenja Gospićko-senjske biskupije nalazio na području koje je pripalo Rijeci, ali se opredijelio na povratak u svoju rodnu biskupiju. Zahvalni smo, dakako, posebno onima koji su iz drugih biskupija slobodno prihvatili rad u ovoj našoj biskupiji.
Glazbom je misu animirao združeni zbor svih župa a na orguljama je svirala prof. Anka Čuić iz Slunja. Nakon mise u kripti crkve mons. mr. Tomislav Rogić predstavio simboliku i faze gradnje oltarnog reljefa Slava hrvatskih mučenika dok je dekan mr. Antonio Čutura predstavio župe dekanata.

  Vijesti - Sve