Cetingrad - dan sjećanja na dane progona

Nedelja, 30. 11. 2014.

Misu je u župnoj crkvi Uznesenja BDM predvodio Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović u koncelebraciji s mjesnim župnikom mons. Marijana Ožure a glazbom je misu animirao Prvi braniteljski zbor Petar Svačić iz Karlovca. Misi su nazočili predstavnici političkog života Karlovačke županije, predstavnici braniteljskih udruga iz Karlovačke županije i Unsko-sanskog kantona u susjednoj BiH, više gradova i općina iz obje županije kao i više KUD-ova u narodnim nošnjama.
Danas se Cetingrađani sjećaju svoje tuge i boli kada su bili pred 23 godine protjerani i time nosili križni put cijele nacije. Slično je to kao i prvo putovanje Josipa i Marije iz Nazareta u Betlehem. Kada se Isus rodio nad njim je bila zločinačka ruka te su opet pobjeći u Egipat. Njihovo izgnanstvo potrajalo je kao i vaše, 4 godine o čemu najbolje može govoriti vaš župnik. Kao Josip i Marija i vi ste na tom putu duhovno ojačali i upregnuli sve svoje snage. Svaka muka je nova prilika da ojačamo i osposobimo se za savladavanje na putu života. Duhovno rastemo samo onda kada se borimo s teškoćama za što je najbolji primjer bl. Alojzije Stepinac. Isusova veličina uzrokovana je oporbom njegovog vremena, zaključio je na kraju svoje propovijedi biskup Bogović te jasno poručio da se danas ne predajemo i ne klonemo i ne sumnjamo u svoje ideale.

Nakon mise biskup je nazočio molitvi odrješenja koji je predvodio mons. Ožura te polaganju vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima na trgu kod crkve. Zatim je održan program u Hrvatskom domu uz nastupe KUD-a Cetingradska tamburica iz Cetingrada, KUD-a Skakavac te KUD-a Korenica te poruke više govornika.

Načelnik općine Cetingrad Milan Gašparin je poručio da dane naše povijesti treba pamtiti i izraziti zahvalnost prijateljima iz Bosne na utočištu u najtežim trenucima.

Predsjednik Zavičajne udruge povratnika i useljenika Karlovačke županije Ivan Mateša uručio je biskupu Bogoviću na poklon knjigu te dokument UDBA-e o svećenicima Slunjskog dekanata, dok je predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović u ime 200 tisuća prognanih Hrvata i Nesrba tijekom Domovinskog rata poručio da treba jasno reći tko ih je učinio prognanicima.

cetingrad-misa-na-dan-sjecanja-zahvalnosti

  Vijesti - Sve