bener

Sv. Juraj proslavljen u Lađevcu

ladj svjuraj7(Lađevac, 23.4.2015.) - Danas je župa Lađevac proslavila sv. Juraja mučenika, svoga glavnog zaštitnika. U slunjskom dekanatu to je jedina župa posvećena tom svecu mučeniku. U koncelebraciji je šest svećenika iz slunjskog dekanata uz domaćeg sina mons. Leopolda Poldu Barića, umirovljenog svećenika u Rijeci.

Župnik lađevački i dekan slunjski preč. mr. sc. Antonio Čutura pozdravio je kanonika senjskog kaptola, generalnog vikara mons. mr. sc. Tomislava Šporčića, dekana i župnika otočkog koji je predvodio današnju koncelebraciju. Vjernom puku približio je lik sv. Juraja i osvježio današnje hodočasnike svojim životnim i svećeničkim iskustvom, a posebno teološkom kompetencijom.

Uz monsinjora i kanonika Šporčića koncelebrirao je naš najstariji svećenik u biskupiji i dekanatu kanonik, mons. Marijan Ožura, župnik u Cetingradu, te mons. Leopold Poldo Barić. U koncelebraciji bili su još župnik iz Rakovice i Zavalja don Andrija Kekić i don Anto Marić. Također je u koncelebraciji bio mladi slunjski dekan preč. mr. sc. Antonio Čutura, župnik lađevački i cvitovački.

Pjevanje je animirala časna sestra Ljubomira Lešić, sestra presvetog Srca Isusova, koja je zadužila slunjsku župu i slunjski dekanat. Ona je naime revno punih šest godina djelovala kako u župi, tako u školi. Zajedno sa Evom Hrvojević i Almom Matić predvodila je crkveno pjevanje.

Na kraju svećenici i gosti počastili su se mladom janjetinom i pečenim krumpirom u novoobnovljenom župnom uredu u Lađevcu. Župnik i župljani Lađevčani posebno su se pripremili za današnji dan.

Vjerujemo da je sveti Juraj mučenik zagovarao svakog današnjeg hodočasnika. Ova župa mučenika, sa zaštitnicima mučenicima: sv. Jurajem mučenikom i sv. Vidom mučenikom danas je bila na poseban način ponosna.

Posebno zahvaljujemo gosp. Miroslavu Turkalju sa Plitvica, a podrijetlom iz naših župa, koji je autor svih ovih prelijepih fotografija. Zajedno sa svojim suradnikom Željkom Rapaićem fotografirao je danas i kao suradnik službenih stranica slunjskog dekanata doprinjeo da se ovaj događaj „otrgne zaboravu".

ladj svjuraj3

Tags: Lađevac, Sveti Juraj

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice