bener

Godišnjica oslobođenja Slunja

slunj misa za dan grada(Slunj, 6.8.2015.) - Biskup Bogović predslavio misu na Dan grada Slunja. U četvrtak 6. kolovoza na blagdan Preobraženja Gospodinova tradicionalno se u Slunju slavi dan grada u sklopu čega je održana svečana misa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva. Misno slavlje predvodio je tradicionalno biskup Gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović u koncelebraciji sa župnikom slunjskim mons. Milom Pecićem te svećenicima slunjskog dekanata na čelu s dekanom slunjskim i župnikom Cvitovića i Lađevca mr. Antonijom Čuturom kao i svećenikom iz Italije Linom Ferrarijem.

Na misi su nazočili i gradski vijećnici na čelu s gradonačelnikom Jurom Katićem kao i brojnim gradonačelnicima i načelnicima iz Hrvatske, susjedne BiH kao i grada prijatelja Castel San Giovannija iz Italije.
Biskup je u homiliji govoreći o blagdanu Preobraženja Gospodinova na brdu preobraženja istaknuo Mojsija i proroka Iliju kao osobe koje su kao Isus uspostavile odnos s Bogom. To je putokaz i za nas da ne gledamo u svom životu samo lijevo ili desno već i prema gore. Tko je u tome vješt, taj postaje svet jer zna uspostaviti vezu s Bogom a takvih je u povijesti Slunja bilo mnogo. Počevši od sv. Marije Magdalene kojoj je bila posvećena prva crkva iz 1472. godine pa do današnjeg Presvetog Trojstva. Što bi nam danas poručili ti sveci, zapitao se biskup Bogović. To su tri stvari, zahvalnost, dobrohotnost i odgovornost. Zahvalnost se očituje prema roditeljima, državi i braniteljima, inače je to bolesno društvo. Glede dobrohotnosti o pravima i dužnostima govore oni koji ne vole narod, dok glede odgovornosti se treba postaviti odgovorno kao branitelji a inače prevladava činovnički odnos. Trebamo se svi preznojiti da domovinu spasimo za one koji će doći nakon nas, zaključio je biskup Bogović svoju propovijed.

Tags: Slunj

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice