bener

Adventski sabor mladih

slunj 46. sabor mladih(Slunj, 12.12.2015.) - Tijekom subote 12. prosinca u Slunju je održan 46. sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije. Susret je započeo u pastoralnoj dvorani župe Presvetog Trojstva gdje se okupilo preko 120 sabornika iz župa Gospićkog, Ogulinskog , Senjskog, Udbinskog , Otočkog i Slunjskog dekanata, ponajviše ovogodišnjih krizmanika ali i onih starijih, sudionika prethodnih sabora. Bio je to drugi ovogodišnji a ukupno 46. sabor mladih koji se na sličan način okupljanju zadnjih 14 godina pri čemu se ciklički njihov sastav stalno prirodno mijenja onim novima, dok oni stariji nastavljaju svoje pastoralne aktivnosti kroz druge forme. Presudnu ulogu zadnjih godina u pastoralnom djelovanju mladih uz biskupijskog povjerenika vlč. Josipa Šimatovića i njegova prethodnika mons. Tomislava Rogića imaju educirani animatori za mlade.

Središnji predavač ovogodišnjeg sabora mladih i predvodnik duhovne obnove bio je don Mihovil Kurkut, povjerenik za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije don Ivan Bosco, a govorio je o temi „ Milosrđe i vrata milosrđa.“ „Ja sam vrata a tko kroz njih uđe biti će zaštićen“, središnja je misao don Mihovila koji je zatim ukazao da u životima postoje mnogi zidovi koje stvaramo jedni prema drugima ili oprema Kristu te ne znamo kako ih prijeći pri čemu postoje dvije opcije. Ili ih zaobići ili ići glavom kroz zid. Pri tom zaobilaženju često idemo sami svojim putem, iako je on znatno teži. Isusa pri tome doživljavamo samo kao ideju, tradiciju i naviku ali ne i kao živog Isusa koji nam je često daleka ideja.

Srca su nam puna zidova, a u njima imaju vrata, no kvaka u srcima se otvara iznutra. O našoj spremnosti ovisi hoćemo li ih otvoriti. U tome nam pomaže Crkva koja je svjedok i vjesnik Božje ljubavi i koja ruši zidove prema „drugima“ (crncima, Židovima, Srbima i sl.). Do Isusa i Crkve ne možemo doći samo uz pomoć tradicije i ideje već nam u tome pomaže Papino pismo i riječi ljubavi kao i duhovna i tjelesna djela milosrđa.

Slijedilo je zatim u župnoj crkvi Presvetog Trojstva pokorničko bogoslužje pri čemu je don Mihovil mladima poručio da ako imaju kušnju znači da su Kristovi a da ih sotona želi odvući od njega a ako to uspije ne želi im opraštati. U propovijedi je don Mihovil sudionicima sabora ukazao na potrebu razmišljanja svojom glavom protiv svih poroka koji ih okružuju. Tko će ti vjerovati kao ti sam ne vjeruješ? Svi sveci u povijesti Crkve bili su obični ljudi kao i mi, dakle budite oni koji uz pomoć svećenika, roditelja, prijatelja traže istinu i smisao u čemu treba biti više djela a manje riječi, zaključio je don Mihovil.
U popodnevnom rekreativnom dijelu mladi su posjetili Rastoke.

Tags: mladež, mladi, Slunj, sabor mladih, pokorničko bogoslužje

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice