bener

Jubilarni 30. broj Mostova

slunj mostovi 2016(Slunj, 24.12.2015.) - U Adventu je po tradiciji iz tiska izišao godišnjak Slunjskog dekanata Mostovi 2016. List izdaje Slunjski dekanat, tiskanje je obavio ITG doo Zagreb a glavni urednik je župnik Slunja mons. Mile Pecić. Suradnici su župnici župa Slunjskog dekanata Antonio Čutura, Andrija Kekić, Marijan Ožura i Mile Šajfar. Ovo je prvi broj Mostova koji ima sve fotografije u boji. Na naslovnici dominira detalj s drugog nacionalnog susreta obitelji na Trsatu 19. travnja 2015 , dok je na zadnjoj stranici obnovljena kapela sv. Mihovila na Šušnjari.. Mostovi na 300 stranice prate crkvena zbivanja tijekom 2015. godine u župama Slunjskog dekanata ali i svjetovna događanja u gradu Slunju te općinama Rakovici i Cetingradu. Novi broj Mostova je jubilarni trideseti po redu nakon što je urednik tri desetljeća vodio koncizno i pedantno sve događaje u župama Slunjskog dekanata kao i na prostoru Korduna.

Na početku Mostovi donose riječ biskupa Bogovića koji se osvrće na veliki jubilej u kome je on izdao knjigu „Slunjski kraj i njegova crkva“, nakon čega slijedi riječ urednika mons. Mile Pecića. Po dobroj uhodanoj shemi Mostovi donose katolički kalendar, shematizam katoličke crkve u svijetu i Hrvatskoj te popis svih biskupa Hrvata izvan domovine, njih 14. Slijede zatim astronomski i vremenski podatke za 2016. godinu te popis crkvenih blagdana i državnih praznika.
U rubrici „Dogodilo se minule godine“ Mostovi donose kroniku najvažnijih događaja u Slunju i susjednim župama kao i događaje značajne za cijelu biskupiju i šire. U rubrici „Događaji koje ćemo pamtiti“ bilježi se proslava Dana hrvatskih mučenika na Udbini te Drugi nacionalni susret obitelji na Trsatu. U rubrici «Naša razmišljanja» Mostovi donose niz tekstova i promišljanja urednika mons. Pecića o životu, položaju kršćana kod nas i u svijetu te ostalih teoloških analiza.
Glavni dio Mostova je prikaz kronika župnih zbivanja za Slunj, Blagaj, Cvitović, Lađevac, Cetingrad, Rakovicu, Drežnik ,Vaganac i Zavalje. U rubrici «Iz povijesti» donosi se članak o žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća iz pera Ivana Dujmovićas te razmišljanja Dragana Vickovića. Slijedi rubrika Preporučujemo knjige te kutak humora pod nazivom „Nasmijmo se “.

Tags: Slunj, Mostovi

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice