Misa na treću obljetnicu smrti vlč. Mile Ivančića

Ponedjeljak, 8. 2. 2016.

Pokojni nam Mile nedostaje. Bio je drag kolega, volio je narod, bio je beskrajno strpljiv i nije se tužio. Začuo je zov i ponudio se da  pomogne obnovu župe nakon ratnih razaranja. Obnova spaljene crkve i župnog stana i istovremeno tješenje i hrabrenje naroda. Njegova smrt pred tri godine i danas nas zbunjuje. Ubijen je u župnoj kući koju je s velikim marom dotjerao do ugodnog stanovanja. 

Lako možemo pomisliti da Bog kažnjava smrću ljude zbog nekih grijeha. Isto tako mislimo da Bog one koji mu služe čuva i brani. Mudrost ili logika križa uvodi nas u drugačije razmišljanje. Krist je trpio u sramoti, samoći i teškoj patnji iako je on sama pravda, istina i ljubav. Nije se poslužio zlom protiv zla jer bi ga samo umnožio. Mi ga slijedimo. Vlč. Mile se pridružio mnogim mučenicima. Neki od onih koji su nakon 1945. strijeljani bez suda i obrane ostavili su poruke na papiriću koje bi se mogle sažeti ovako: Bože ne uzmi im za zlo. Daj da naša patnja pred tvojim licem bude našim ubojicama na spasenje…Daj i da žrtva našeg brata Mile bude na spasenje zlim ljudima.

Narod je pjevao i molio. Mnogi su pristupili pričesti. Župnik Dino zahvalio je subraći svećenicima i narodu koji zna cijeniti žrtvu vlč. Mile Ivančića. Pozvao je sve u župni stan na druženje.

  Vijesti - Sve