bener

Misa na treću obljetnicu smrti vlč. Mile Ivančića

zavalje(Zavalje, 10.2.2016.) -  U ponedjeljak 8. veljače služena je sv. misa u jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja se nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, Zavalju, u župi sv. Franje Asiškog a povodom treće obljetnice smrt tragično preminulog višegodišnjeg župnika Zavalja vlč. Mile Ivančića. Misu je predvodio župnik Dino Rupćić u koncelebraciji vlč. Mile Šajfara, vlč. Andrije Kekića, don Slavka Grgića. fra Marka iz Bihaća, dok je propoviiedao župnik Slunja mons. Mile Pecić.

Pokojni nam Mile nedostaje. Bio je drag kolega, volio je narod, bio je beskrajno strpljiv i nije se tužio. Začuo je zov i ponudio se da  pomogne obnovu župe nakon ratnih razaranja. Obnova spaljene crkve i župnog stana i istovremeno tješenje i hrabrenje naroda. Njegova smrt pred tri godine i danas nas zbunjuje. Ubijen je u župnoj kući koju je s velikim marom dotjerao do ugodnog stanovanja. 

Lako možemo pomisliti da Bog kažnjava smrću ljude zbog nekih grijeha. Isto tako mislimo da Bog one koji mu služe čuva i brani. Mudrost ili logika križa uvodi nas u drugačije razmišljanje. Krist je trpio u sramoti, samoći i teškoj patnji iako je on sama pravda, istina i ljubav. Nije se poslužio zlom protiv zla jer bi ga samo umnožio. Mi ga slijedimo. Vlč. Mile se pridružio mnogim mučenicima. Neki od onih koji su nakon 1945. strijeljani bez suda i obrane ostavili su poruke na papiriću koje bi se mogle sažeti ovako: Bože ne uzmi im za zlo. Daj da naša patnja pred tvojim licem bude našim ubojicama na spasenje…Daj i da žrtva našeg brata Mile bude na spasenje zlim ljudima.

Narod je pjevao i molio. Mnogi su pristupili pričesti. Župnik Dino zahvalio je subraći svećenicima i narodu koji zna cijeniti žrtvu vlč. Mile Ivančića. Pozvao je sve u župni stan na druženje.

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice