Zlatna misa mons. Mile Pecića

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Slunj

slunj zlatna misa mons mile pecica(Slunj, 24.7.2016.) - U nedjelju 24. srpnja u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju značajni zlatnomisnički jubilej obilježio je i proslavio župnik Slunja i dugogodišnji dekan mons. Mile Pecić. U društvu brojnih župljana, predstavnika svih gradskih udruga na čelu s gradonačelnikom Jurom Katićem, svečanost mons. Pecića je uzveličalo 10 misu su uzveličale članice klape “Slunjanke” a velebnu pjesmo o svetoj Trojici otpjevao je mješoviti zbor “Lovor”.

Propovjednik na zlatnoj misi mons. Peciću bio je njegov dugogodišnji prijatelj, podrijetlom iz istog mjesta Vaganca a trenutno katedralni župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar. „Ne izabraste vi mene već ja vas, te vam zapovijedam da ljubite jedni druge“ kao Isusova poruka na posljednjoj večeri bio je moto mons. Peciću u njegovom polustoljetnom služenju Kristovoj crkvi. Duhovno zvanje rađa se u čovjeku a Božju je poziv tih. Svih ovih 50 godina Bog je bio s mons. Pecićem dok je on ponosno koračao sa svojim narodom u svim nevoljama i progonstvu. Rođen u vihoru 2. svjetskog rata od oca Vinka bez koga si brzo ostao i majke Ruže, kršten si u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Vagancu a za svećenika zaređen u senjskoj katedrali 1966. godine. Pastoralne dužnosti bile su u Čavlima ponad Rijeke, zatim u Sincu i Prozoru te konačno zadnjih 30 godina u Slunju. Svih tih godina bio si nenametljiv i uporan a spašavajući druge nisi izgubio sebe. Živio si ponosno i zahvalno Bogu s narodom u progonstvu vihora Domovinskog rata kada si budio vjeru i povratničku nadu. Zahvaljujem vam na daru svećeništva i požrtvovnom i ustrajnom vršenju službe, zaključio je mons. Čančar svoju propovijed o mons. Peciću.
Na kraju mise biskup u miru Mile Bogović prenio je pozdrave biskup gospićko-senjskog Zdenka Križića, riječkog metropolita Ivana Devčića i novog šibenskog biskupa Tomislava Rogića. Biskup Bogović je kao konstantu svećeničkog djelovanja mons. Pecića istaknuo izgradnju zajedništva i nesklonost intrigama. Na kasnijem druženju u pastoralnoj dvorani biskup Bogović još istaknuo značaju činjenicu da mons. Pecić nije nikada u biskupskim tijelima tražio protekciju za svoju župu već je probleme rješavao donacijama iz inozemstva i od strane vjernika. U ime svećenika biskupije dr. Richard Pavlić je prenio poruku slavljeniku da i dalje ostane kakav je., dok je gradonačelnik Jure Katić okarakterizirao slunjskog župnika kao jednostavnog i poniznog čovjeka.

slunj zlatna misa mons mile pecica3

slunj zlatna misa mons mile pecica3

Tags: Slunj, zlatni jubilej, mons.Mile Pecić

Ispis