bener

Biskup Bogović na misi za Dan grada Slunja

slunj dan grada(Slunj, 6.8.2017.) - Dan grada Slunja svečano je proslavljen sv. misom koju je predvodio biskup u miru mons. dr. Mile Bogović u suslavlju župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića, a koja je okupila brojne predstavnike državnih, županijskih i općinskih i vlasti. Bio je to završetak velikih događaja zadnjih dana kada se komemorirala pobjednička Oluja hodom branitelja od Kamenice do Slunja kao i koncertom Marka Perkovića Thompsona u Slunju pred više desetaka tisuća njegovih pobornika na čelu s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Biskup Bogović je na svečanoj misi progovorio o događajima pred 22 godine, a u duhu blagdana Preobraženja Gospodinova.

Pred 22 godine i Slunj je doživio preobrazbu jer se narod nakon 4 godine progonstva mogao vratiti svojim obiteljima i započeti obnovu i izgradnju, na čemu možemo zahvaliti našoj vojski i policiji. Slobodu od 6. kolovoza neki će nazivati drukčije, no naš pojam ima opravdanje u povijesti. Mi ne slavimo dan kada je netko poražen nego slavimo dan svoje pobjede pod ljudskim i kršćanskim vidom. To je bio napredak za narod, no u toj radosti neki nam se neće pridružiti. To je pitanje krvne slike, figurativno se izrazio biskup Bogović usporedivši domovinu s organizmom u kome ako je jedan dio bolestan, onaj zdravi se bori protiv virusa u bolesnom dijelu. I nas je upravo spasilo zajedništvo i s pravom se divim krvnoj slici naroda. To je i duboka kršćanska poruka, predavati se za druge, kao što je to učinio i Isus. On je svoje rane dao za nas, a cijela povijest kršćanstva izgrađena je na ranama. To je uostalom istaknuo u svojoj poruci i papa Franjo da nema veće ljubavi nego biti spreman dati život za drugoga. Upravo te misli mi smo stavili na oltar Crkve hrvatskih mučenika na starohrvatskom pismu, glagoljici da upućuju narod da cijeni rane koje su predšasnici dali za bližnje. Glavna snaga dana koje slavimo bila je ljubav prema domovini i narodu, jača od bilo kakve vojske ili diplomacije. Neka nam ovi dani budu škola da učimo zahvaljivati, zaključio je biskup Bogović.
Na misi je mons. Pecić krstio mlade Kiru i Bornu, čime je dobiven najbolji poklon za Dan grada, dvoje novih članova kršćanske obitelji.

slunj dan grada 3slunj dan grada 2

Tags: Slunj, Preobraženje

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice