bener

Mala Gospa u Skočaju

Skočaj, (IKA) - Skočaj je jedno od pet naselja u župi Zavalje, jedinoj župi Gospićko-senjske biskupije koja je odlukama nakon Drugog svjetskog rata ostala u susjednoj Bosni i Hercegovini. U filijalnoj crkvi Male Gospe u Skočaju i ove je godine svečano proslavljena Mala Gospojina, kako ju nazivaju domaći župljani.
Ove godine Mala Gospa proslavljena je u nedjelju 9. rujna zbog proslave Dana hrvatskih mučenika na sam blagdan Rođenja BDM. Svečanu misu slavio je župnik Zavalja Dino Rupčić, a crkva se ispunila vjernicima iz Zavalja, Međudražja, Velikog i Malog Skočaja kao i vjernicima iz susjednog Bihaća, a oni iz naselja Dobrenice hodočastili su pješice.

U homiliji župnik je govorio o važnosti Marije u vjerničkom životu u kome su poput Marije pozvani živjeti u poniznosti u zgodno i nezgodno vrijeme. I drugima smo pozvani svjedočiti da je Marija naša prava biološka i duhovna majka koja nas nikada neće ostaviti ako poput nje odgovorimo Bogu „neka mi bude tvojoj riječi", rekao je Rupčić. Misu je pjevanjem animirala Dragica Keča, a žene pred oltarom bile su odjevene u ličku nošnju. Na kraju mise župnik je po drevnom običaju blagoslovio vodu.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice