bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Korizmeni susret svećenika iz biskupije

dr-Tokic(Gospić, 23.2.2015.) - U Gospićkoj katedrali i zgradi biskupije održan je korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije. U katedrali je bila molitva Trećeg časa, a potom Pokorničko bogoslužje koje je predvodio mons. mr. Tomislav Rogić, župnik i dekan udbinski. Nakon pokorničkog bogoslužja svećenici su imali priliku za osobnu ispovijed.

Drugi dio ovog susreta održao se u dvorani biskupskog ordinrijata. Predavanje na temelju apostolske pobudnice pape Franje "Radost evanđelja" održao je dr.o. Dario Tokić, karmelićanin, profesor biblijskih znanosti na Katehetskom institutu Bogoslovnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu. Njegovo predavanje saslušano je s velikom pažnjom i zahvalnošću. Nije bilo pitanje samo vrijednog sadržaja nego način i lakoća govor. Razlagao je zašto kršćanin mora biti radostan. Jednostavno zato jer Bog nas ljubi. Bog nam se raduje. Radost proizlazi iz žive vjere. Kršćanin zrači radošću. Bog sam se raduje čovjeku i prihvaća ga onakvim kakav jest. Čovjek postaje drugačiji kad povjeruje da ga Bog prima, da mu se Bog raduje. Kršćanska radost Evangleizacija mora biti misijska - ide s k svima, posebno k onima koji su na periferiji života pa i svijeta i Crkve. Navijesitelj mora izlaziiti ići i k onima koji su daleko, koji su se udaljili. Svi su pozvani naviještati. I to prije svega svojim životom, svojom radošću. to znači treba jednostavno biti svjedok. Crkva je jedan Božji narod s mnogo lica. Ta lica je uvjetovala kultura i vrijeme života. Ali u svim tim licima može se prepoznati Isusovo lice. Crkva mora posebno pokazati razumijevanje za siromašne i za grješne. Isus nije došao radi zdravih nego radi boloesnih tj. radi griješnih.

Po završetku predavanja produžilo se sa živom raspravom iz koje su proizišle jasne formulacije i pojašnjenja papinih tvrdnji. Papine su misli zaista jedna novost u načinu i pristupu čitavoj stvarnosti. Potrebno je vidjeti istinu evanđelja i te istine prenositi na evanđeoski način. Tražiti ponašanja s razlogom i opravdanjima.

Pred kraj su djelatnici Ordinarijata izrekli određene napomene s obzirom na godišnja izvješća biskupiji, a posebno je naglašen program i priprema za II. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, 19. travnja o. g. O tome je izvijestio mons. Tomislav Šporčić, koordinator ovog studijskog dijela ovog susreta. 

dvorana

Tags: svećenik, svećenička skupština, Dario Tokić

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice