bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Misa Večere Gospodnje u gospićkoj katedrali

gs vel cet(Gospić, 2.4.2015.) - Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović predvodio je na Veliki četvrtak Misu večere Gospodnje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije. Na misi je po uzoru na Isusa, dvanaestorici vjernika, članovima župnog pastoralnog vijeća i mladima oprao noge.

U svojoj blagdanskoj homiliji biskup Bogović je govorio o bitnim stvarima u životu, hrani i čistoći: „ Nakon što su blagovali janje i beskvasni kruh, krenuo je izabrani narod kroz pustinju prema slobodnoj zemlji. Na tom putu učitelji naroda jako su budno pazili na čistoću naroda jer inače bi lako izginuo i s dostatnom hranom. Na posljednjoj večeri Isus je podigao jedno i drugo na višu razinu. Blagujući vazmeno janje on pretvara kruh i vino u duhovnu hranu za duhovno putovanje prema slobodi djece Božje. Svojom gestom pranja nogu naglasio je važnost ne samo tjelesne nego i duhovne čistoće. Kada je Isus službu hranjenja i službu pranja (čišćenja) smatrao tako važnima, bez sumnje da jedno i drugo znači mnogo u ljudskome životu.
Možemo reći da je društvo zdravo dok je to u redu. No tu se događaju neredi i u hrani i čistoći ako se izgubi osjećaj za služenje. Danas probudimo svijest o važnosti onoga posla koji se brine za našu hranu i čistoću. Zaboravimo lako izraziti zahvalnost i onima koji su se brinuli nekada za nas, koji se i danas brinu u tom smislu za nas i za svijet. To je tako važan posao, a nerijetko je u društvu smatran kao niski posao.
Mi kršćani trebamo voditi brigu o našoj duhovnoj hrani bez koje ćemo klonuti na putu, o našoj duhovnoj čistoći bez koje ćemo oboljeti. Imamo sakramente, napose euharistije, za duhovnu hranu, imamo sakrament ispovijedi za duhovno čišćenje.
Veliki četvrtak možemo shvatiti kao Isusovo pisanje oporuke na što trebamo mi kršćani posebno paziti: na hranu i čistoću. Mislio je on, dakako, na duhovnu hranu i duhovnu čistoću, ali bi bilo krivo reći da je ispustio iz vida i tjelesnu hranu i tjelesnu čistoću. Možemo slobodno reći da jasno ukazao na svetu dužnost brige za zdravu tjelesnu hranu, i svetu dužnost brige za tjelesnu čistoću. To je tako važno da je to uzeo za simbol duhovne hrane i duhovne čistoće.

Tags: Gospić, veliki četvrtak, mons. dr. Mile Bogović

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice