bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Obredi Velikog petka u Senju

(Senj, 4.4.2015.) - Gospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović tradicionalno je obrede Velikog petka predvodio u Senju. Misi je prethodio križni put održan na senjskoj kalvariji a suslavili su župnik senjski dr. Richard Pavlić i župni vikar Nikola Prša.
Današnja liturgija nije prikazivanje žrtve nego je slušanje, molitva i klanjanje.

1. Slušanje o onome koji je slušatelj, sluga, koji je poslušan Ocu do smrti. Sin Božji došavši na svijet postao je sluga. On je učitelj slušanja. Slušati nije samo čuti, primiti na znanje, nego do kraja izvršiti ono što je Bog rekao. U tom govoru svijeta znati uvijek prepoznati Božji govor.
2. Molitva se upućuje samo Bogu. Naša molitva se danas širi. Ne molimo samo za neke svoje potrebe. Neki put je ona tijesna i uskogrudna. Osjećamo kao da je čovječanstvo jedno tijelo. Počinje se s Crkvom i njezinim službenicima, širi se na sve kršćane, na Židove, pa i na one koji ne vjeruju ni u Boga ni u Krista. Kršćani su sol zemlja, kbvasac svijeta, odgovorni za sve
3. Klanjanje. Klanja se samo Bogu jer je on jedini u svemu svet. Ali ovdje se klanjamo križu jer je Božja svetost na savršeni način posvjedočena na jednom križu. Bilo ih je mnogo, ali samo je na jednom. Na jednom je bio čisti pravednik, koji je bio svjestan da po svojoj patnji služi volji Očevoj koja je spasenje ljudi. Sposobnost klanjanja je istinska kršćanska osobina, i neki je ne mogu imati.
Današnja služba Božja zove nas u školu slušanja, molitve i klanjanja. Tek onaj koji to znade, može se uključiti u Kristovu žrtvu koju je on
- poslušan do kraja
- u predanoj molitvi
- klanjao se u ljudskom tijelu Nebeskom Ocu.
Liturgiju Velikog petka i Muke Isusove uzveličao je katedrali zbor pod vodstvom Ivana Prpića.

Tags: Senj, Uskrs, veliki petak

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice