bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Sjednica Prezbiterskoga vijeća

PrezbiterskoGS 270415(Gospić, 27.4.2015.) - U Biskupskom ordinarijatu u Gospiću u ponedjeljak 27. travnja održana je redovita sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije.

Nakon molitve Trećega časa, vijećnike je pozdravio ordinarij dr. Mile Bogović, rekavši među ostalim da je taj sastav dvanaestorice njegovih savjetnika "senat naše biskupije". Uvodeći u radni dio sjednice, na koju su se odazvali svi vijećnici, biskup je naglasio važnost zajedničkoga promišljanja života i pastoralnog rada ter također podsjetio na "opasnost rutine", istaknuvši kako je i za pripreme sjednica korisno svaki put konzultirati dekanat, čime se postiže da ideje i poticaji dolaze "odozdo" odnosno "iz baze". Valja nastaviti ono što je dobro započeto, ter podržavati rast kako bi sve u biskupiji išlo naprijed, zaključio je biskup, naglasivši kako je pohvalno što su neki dekanati aktivni u svim biskupijskim programima.

Nakon pozdrava i želje za blagoslovljen rad biskup je vođenje sjednice, kako je uobičajeno, prepustio predsjedniku Poslovnog odbora mons. Tomislavu Rogiću, udbinskom župniku i dekanu, koji je zahvalio biskupu na poticajnim riječima i najavio dnevni red. Zapisnik s prošle sjednice pročitao je zapisničar mons. Mile Čančar, župnik i dekan gospićki.

Pošto su vijećnici kratko prokomentirali neke događaje u proteklom razdoblju, biskup Bogović je izvijestio o stanju klera i nekim aktualnim pitanjima u biskupiji, pri čemu se posebno osvrnuo na nedavno održanu vizitaciju Ogulinskoga dekanata ter na prihvaćenost nove prakse tzv. kumulativnih misa nakon nove odredbe za cijelu biskupiju.

Zatim je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić, otočki župnik i dekan, kratko istaknuo pojedinosti za održavanje dvaju predstojećih važnih događaja iz biskupijskoga pastoralnog plana – susret medijskih djelatnika (na Plitvicama, 18. svibnja), koji organizira mons. Mile Pecić, slunjski župnik, ter susret ministranata (u Senju, 18. lipnja). Naglašena je potreba da se posebno za organiziraniji rad s ministrantima uključi mlađe svećenike. Potom je mons. Šporčić učinio kratak osvrt na nedavno održani 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, a u raspravi je najprije izraženo zadovoljstvo vrlo dobrim odazivom sudionika iz svih dekanata biskupije ter su također pohvaljene pojedine vrijedne ideje, ali i istaknute neke organizacijske posebnosti na koje valja ubuduće pripaziti, poglavito kad je riječ o izboru pjevanih dijelova liturgijskoga slavlja, kako bi puk mogao u svemu lakše sudjelovati.

Sljedeća važna točka dnevnoga reda bila je izbor teme i sadržaja za novu pastoralnu godinu 2015./2016. – nakon Godine župne kateheze, Godine vjere, Odgoja za slobodu u znaku križa i, još uvijek aktualne, Godine Evanđelja. Četiri prijedloga osmislio je i uobličio mons. Rogić, istaknuvši kako razmišljanja idu u kontekstu pape Franje da se proglasi nova Jubilejska godina – Godina Gospodinova milosrđa. U raspravi je složno prihvaćen poticaj na "sentire cum Ecclesia" odnosno taj prvi prijedlog ter je odlučeno da se naglasak stavi na sakrament pomirenja, ispovijedi, a sve važne pojedinosti će pripremiti mons. Rogić.

Na kraju sjednice predstojnici pojedinih tijela odnosno povjerenstava izvijestili su o učinjenom u proteklom razdoblju, tj. o stanju u biskupijskim "resorima" kojima su na čelu: preč. Nikola Turkalj - Ekonomat, Ustanova za uzdržavanje klera, Povjerenstvo za župnu katehezu (osvrt na upotrebu katekizma za župnu katehezu); vlč. Luka Blažević – biskupijski Caritas; mons. Šporčić – o trećoj godini Tečaja vjere (tečaja za teološku kulturu laika), koji se održava u Otočcu, s planovima za budućnost; i vlč. Josip Šimatović – općenito o radu Povjerenstva za mlade ter posebno o Školi animatora za mlade 2014./2015. Na koncu su biskup Bogović i mons. Rogić iznijeli neke pojedinosti i sugestije za ovogodišnje slavlje Dana hrvatskih mučenika na Udbini, 29. kolovoza, a vijećnici su tome dali nekoliko vrijednih prijedloga. Susret je završen bratskim objedom i druženjem u blagovalištu Ordinarijata.

Tags: Gospić, prezbitersko vijeće, ordinarijat

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice