bener
  • Naslovnica

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Sjednica kanonika Senjskog Kaptola

kanonici(Gospić, 26.10.2015.) - U Župnom stanu u Gospiću održana je sjednica kanonika Senjskog Kaptola pod predsjedanjem prepozita mons. Mile Čančara koji je i sjednicu i sazvao. Sjednici prisustvovali svih pet kanonika koji za sada sačinjavaju Kaptol. Sjednici je prisustvovao i biskup mons. dr. Mile Bogović.

Predzadnja sjednica bila je početkom srpnja o. g. u Senju i tada se je odlučilo da ove godine treba biti još jedna sjednica. I to je učineno sada u Gospiću. Glava tema sjednice bila je usklađivanje određenih dužnosti i članstva kako je to predviđeno po Statutu. Prema Statutu kanonici bi trebali svečano nastupiti u liturgiji za blagdan Velike Gospe u Senju i za blagdan Blagovijesti u Gospiću. No, to oni redovito čine na blagdan Gospe Karmelske u Senju. U Gospiću nije previđena neka posebna ceremonija u kojoj bi kanonici imali svoje zasebno mjesto. Za Veliku Gospu većini kanonika je nemoguće doći u Senj jer su kanonici i župnici te poslije svečanosti na Krasnu moraju biti u svojim župama. Stoga za sada ostaje mogućnost sudjelovanja na proslavi Gospe Karmelske. Prema Statutu nekim članovima je nakon pet godina prestao mandat. Stoga su na ovoj sjednici birani Predstojnik – prepozit i tajnik Kaptola. Drugim dužnoscima je samo produžen mandat. Nagrade koje su kanonicima predviđene utvrdit će se po uzoru drugih biskupija koje imaju ustaljenu praksu ove Institucije. U svakom slučaju treba je uskrladiti s drugim biskupijama u Riječkoj metropoliji.

U drugom dijelu sjednice tajnim glasanjem utvrđena su imena koje će biskup imenovati začasnim kanonicima umjesto preminulih preč. Josipa Mustaća, preč. Nikole Komušanca i preč. Pere Boguta. Za pokojne redovne i začasne kanonike služit će se mise godišnjice u župama gdje ih je zatekla smrt, a misu će predvoditi kanonik koji tim župama najbliži. O tome će posebnu brigu voditi predstojnik Kaptola.

Pod razno posebno se povelo razgovora o potrebi stručnih tumačenja smjernica i odluka nedavno održane Biskupske sinode koja je posebno progovorila o pristupu braku i obitelji, posebno onih koji su se razveli te sklopili drugi – civilni brak. Predloženo je da se o tome govori svim našim svećenicima na predbožićnom susretu koji će biti u Gospiću, 14. prosinca o.g. S predloženim predavačem za ovaj susret kontaktirat će generalni vikar mons. Tomislav Šporčić.

Tags: Senjski kaptol, kanonici

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice