bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskup Bogović na Stjepanje otvorio Vrata milosrđa –nova vlast je prilika za povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske

og vrata milosrdja(Ogulin, 27.12.2015.) - Gospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je u božićnom obilaženju dekanatskih središta biskupije slavio blagdan Stjepanje u Ogulinu na svečanoj večernjoj misi u župnoj crkvi sv. Križa. Tom prilikom je pred više stotina domaćih vjernika ali i brojnih hodočasnika iz ostalih župa otvorio Vrata milosrđa za župe Ogulinskog dekanata. Koncelebriralo je 12 svećenika dekanata na čelu sa župnikom i dekanom ogulinskim preč. Robertom Zubovićem kao i profesorom na Teologiji u Rijeci i domaćim sinom dr. Milanom Špeharom te umirovljenim svećenikom Krčke biskupije vlč. Antonom Zecom.

O svim teološkim aspektima oprosta u Godini milosrđa govorio je na početku dr. Željko Blagus nakon čega je održan sam obred. Biskup Bogović u svojoj poruci je istaknuo: „Prolaskom kroz Vrata milosrđa u Godini milosrđa ulazimo u vječnu slavu s Bogom, baš kao i sv. Stjepan prvomučenik koji je u trenutku svog kamenovanja na samrti vidio vrata nebeska. Svoju milosrdnost Bog je pokazao poslavši svog sina među ljude čime je posvjedočio neizmjernu ljubav prema čovjeku“. Biskup je to usporedio s radnjom Twainova romana “Kraljević i prosjak“ u kome su zamijenili uloge dvojica aktera nakon čega je kraljević shvatio da na njega drukčije gledaju u odjeći prosjaka a tako su gledati i na Isusa.
Dok je kraljević glumio prosjaka, Isus nije glumio čovjeka, nego je postao pravi čovjek poput nas. Nije bilo umanjeno njegovo dostojanstvo. Ljudi mu to nisu priznavali. Bilo je to stvarno poniženje za njega, ali za njega je poniženje bila prilika za rast. On je rastao pored sve ljudske zlobe, mržnje, neprijateljstva i svagdje sačuvao ljubav prema svima. Mi kršćani trebamo svjedočiti Kristovu ljubav u svojim sredinama tijekom Godine milosrđa, zaključio je biskup Bogović te se nadovezao na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj.

Baš kao što je sv. Stjepan bio iz dijaspore, i u današnjoj Hrvatskoj se ustrojava vlast dijelom proistekla iz dijaspore što je prilika za povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske koja je puno učinila za nastanak Hrvatske. Neka dođu oni koji imaju više srca za narod, zaključio je biskup Bogović i podsjetio na važan događaj pred 25 godina kada je Hrvatska dobila Božićni ustav.
Biskup je na kraju misnog slavlja blagoslovio nove propovjedaonice u župnoj crkvi. Liturgiju je glazbom animirao veliki župni zbor pod ravnanjem s. Pankracije i uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.

og vrata milosrdja2

Tags: Ogulin, Jubilejska godina božanskog milosrđa , vrata milosrđa

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice