bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Korizmeni susret svećenika

gs koriz susret(Gospić, 15.2.2016.) - U ponedjeljak 15. veljače u Gospiću je održan tradicionalni korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije. Svećenici su se sa svojim biskupom Milom Bogovićem okupili u 10 sati u gospićkoj katedrali Navještenja BDM gdje je pokorničko bogoslužje predvodio župnik Plaškog i Saborskog fra Šimun Romić. Pripremavši za sakrament pomirenja, fra Šimun je govorio o potrebi da pojedini trenuci slabosti, pogreške i grijeha ne prijeđu u stanje beznađa. Svećenici se moraju čuvati opasnosti malodušja.

Središnji dio susreta održan je u Ordinarijatu gdje je predavanje na temu “Milosrđe – put crkve do čovjeka u suvremenim periferijama“ održala s. Valentina Mandarić, profesorica na KBF u Zagrebu i predstojnica Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Preadavčica je istaknula duboku ukorijenjenost ove teme u svetom Pismu. Isus je došao potražiti ne zdrave nego bolesne. Milosrđe je ne samo bitna sastavnica kršćanske nade nego je postalo i tekovina čovječanstva. Postoji naša osobna periferija kao i periferija crkve, društva, obitelji. Papa Franjo posebno ima osjećaj prema periferiji društva i crkve tj. usmjeren je prema rubnima. Nije to nova praksa nego je to bit poruke Radosne vijesti /Evanđelja/. U diskusiji su svećenici pokrenuli pitanje: može li se stati samo na humanosti, služenju ljudima u njihovoj potrebi a zapostaviti vertikalu ili živjeti kao da je nema ili je nepotrebna. Predavačica je pojasnila da je skrb i briga za rubne (periferne) neodvojivo od Božje ljubavi.
Nakon diskusije svećenici su upoznati o pojedinostima biskupijskih hodočašća u Poljsku, zagrebačku Dubravu i na Udbinu. O hodočašću u godini milosrđa u Zagrebačku Dubravu (kapucinska crkva) dogovorit će se svećenici pojedinih dekanata. Hodočašća na Udbinu u Korizmi idu po svom rasporedu. Svećenici sportaši su dogovorili uskrsni susret po Uskrsu na izvoru Slunjčice i u Slunju. Mlađi će odigrati partiju nogometa a stariji se diviti ljepotama prirode.

Tags: svećenik, svećenička skupština, pokorničko bogoslužje

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice