bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskup Bogović blagoslovio zvona nove crkve sv. Ivana Pavla II.

donji lapac zvona(Donji Lapac, 30.4.2016.) - U subotu 30. travnja u Donjem Lapcu je održana svečanost blagoslova dvaju novih zvona za crkvu sv. Ivana Pavla II. u gradnji koji pripada župi Male Gospe iz Boričevca. U nazočnosti brojnih domaćih vjernika, pretežito prognanika doseljenih iz srednje Bosne tijekom zadnjeg rata, kao i župnika Donjeg Lapca Dine Rupčića i prethodnih župnika Stipe Zebe i fra Jakova Prcele, apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije biskup Mile Bogović obavio je obred blagoslova zvona, koji su poklon mjesnih Hrvata doseljenih iz Bosne žrtvama župe Boričevac.

Biskup je podsjetio na povijest kršćanstva na području Lapačke doline, od Obljajca, gdje je bio srednjovjekovni grad i središte nekadašnjeg Lapačkog arhiđakonata Kninske biskupije u kome su zvona umuknula 1527. godine turskim osvajanjem, i koja će danas ponovo zazvoniti. Biskup je pojasnio uloga crkvenih zvona kroz povijest kršćanstva kroz omogućavanja brzog prenošenja poruke odnosno širenja radosne vijesti a posebno od 6. stoljeća što su uveli redovnici. Tako se običaj da se tri puta na dan zvoni uveden 1571. godine u znak pobjede kršćanske vojske nad Osmanlijama u pomorskoj bitci kod Lepanta. Zvona od tada najavljuju župljanima sve ugodne i tužne vijesti od širenja glasa da je sin Božji postao čovjekom, pa do žalosnih događaja unutar župne zajednice i suosjećanja sa ožalošćenima. Ove godine zvona posebno šire glas o Božjem milosrđu u Godini milosrđa, zaključio je biskup Bogović svoje obraćanje, nakon čega je blagoslovio zvona koja su dignuta na toranj crkve sv. Ivana Pavla II. koja treba biti završena i blagoslovljena narednog ljeta.
Nazočnima se obratio i višegodišnji duhovni pastir vjernika Donjeg Lapca a sada župnik Korenice Stipe Zeba istaknuvši uzbuđenje i sreću na trenutku na koji su dugo čekali, uz želju da se i u budućnosti ispod tih zvona osjeti živa crkva. Na kraju je pohvalio načelnika općine Donji Lapac Iliju Obradovića u pomoći oko početka gradnje crkve u Lapcu.
Svečanosti blagoslova zvona nazočio je i načelnik Donjeg Lapca Ilija Obradović i njegov zamjenik Miro Tomić što je dobar primjer suživota Srba i Hrvata u ovoj općini. Osim toga svečanosti je nazočio i predsjednik Zajednice povratnika Ličko-senjske županije i potpredsjednik na razini Hrvatske Frane Vrkljan i članica izvršnog odbora Anica Markovinović. Svečanost je završila u Domu Katarine Kosača.

donji lapac zvona3donji lapac zvona2

Tags: Boričevac, Donji Lapac, zvona

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice