bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskup Križić predslavio Gospu Ribarsku – o značaju molitve

senj gospa ribarska2a(Senj, 17.7.2016.) - Blagdan Gospe Karmelske, suzaštitnice drevnog biskupijskog grada Senja svečano je jučer proslavljen misnim slavljem i procesijom ulicama Senja s kipom Gospe Ribarske, kako ju još nazivaju u Senju. Blagdan Gospe Ribarske po prvi je puta predslavio Gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić u suslavlju desetak svećenika među kojima članova drevnog senjskog kaptola na čelu s mjesnim župnikom dr. Richardom Pavlićem, senjskim dekanopm preč. Silvijom Milinom i predvoditeljem trodnevnice, župnikom Zavalja i Borićevca i domaćim sinom iz Sv. Jurja Dinom Rupčićem. Svečanost slavlju staroslavenskom Krmpotićevom misom je uzveličao katedralni zbor pod vodstvom Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju Milana Dučića, dok je u procesiji sudjelovala i Gradska glazba.

Biskup Križić u svom je obraćanju istaknuo značaj molitve kao snage koja otvara nebo, što je osjetio Isus dok je molio na brdu Tabor. Ta preobrazba je primjer svima nama, no treba znati da Bog nije automat, već on našu molitvu stavlja na kušnju. Bog ne želi interesni odnos već želi istinitost naše molitve. Biskup je zatim usporedio crkvu Zvijezde mora na Karmelu s ostalim svetištima a povezuje ih molitva, jer gdje se moli, ostvaruju se čuda. Značaj svetišta ovisi o količini i iskrenosti naših molitvi, o kojima svjedoče i brojna svetišta i crkve posvećene Gospi Karmelskoj čiji kult su u naše krajeve donijeli ponajviše mornari, kao što je i slučaj sa Senjom.
Nakon procesije središtem Senja u kojoj je sudjelovalo preko tisuću vjernika, na trgu ispred katedrale predvoditelj trodnevnice vlč. Dino Rupčić je izrazio je posebnu čast na predvođenju trodnevnice, pošto je još kao maleno dijete iz sv. Jurja dolazio Gospi Karmelskoj kojoj može zahvaliti na svom svećeništvu, a u čijem mjesecu je i postao svećenik i imao mladu misu. Ona nas uči da budemo otvoreni k Bogu, da stalno otkrivamo njegovu prisutnost i da budemo solidarni s potrebitom braćom. Župnik Senja dr. Pavlić prenio je pozdrave donedavnog kanonika senjskog kaptola i novoizabranog šibenskog biskupa Tomislava Rogića koji je kanonicima poklonio kanoničke križeve. Biskup Križić prije završnog blagoslova izrazio je zadovoljstvo na proslavi i procesiji koja nije bila svjetovna parada već vjerski izraz kojim je Gospa došla do svake senjske obitelji.

senj gospa ribarska1asenj gospa ribarska3asenj gospa ribarska4a

Tags: Senj, Gospa Ribarska, Senjski kaptol, mons.mr. Zdenko Križić

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice