bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Dan grada Gospića - Biskup Križić predslavio blagdan sv. Marije Magdalene

gs marija magdalena(Gospić, 22.7.2016.) - U petak 22. srpnja u Gospiću je svečanim misnim slavljem obilježen blagdan sv. Marije Magdalene koji je po prvi puta predslavio novi gospićko senjski biskup Zdenko Križić u suslavlju 11 svećenika na čelu sa župnikom i dekanom gospićkim mons. Milom Čančarom Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca kod grobljanske kapele sv. Marije Magdalene, nastavljeno procesijom središtem grada i završeno misnim slavljem u gospićkoj katedrali Uznesenja BDM. Uz stotine vjernika misi su nazočili čelnici Ličko-senjske županije i grada Gospića. Liturgijskom glazbom misu je uzveličao katedralni zbor uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.

Biskup je u svojoj propovijedi pojasnio i posadašnjio biblijski lik sv. Marije Magdalene, žene koja je bila objekt prezira i prosipanog dostojanstva i za koju je Luka evanđelista rekao da je bila opsjednuta sa 7 zlih duhova. No, nakon susreta s Isusom ona je postala druga osoba, što je primjer da ničije stanje nije beznadno. Grijeh može biti slabost ili izbor, pri čemu za ove druge nema spasa. Ima onih koji se ne znaju osloboditi zla, no Isus ima način a da ohrabri one koji odluče stati pred njega. Ne samo da se preobratila, nego je bila jedna od rijetkih koja je pratila Isusa do Kalvarije. Ipak, kada je ujutro krenula vidjeti njegovo tijelo, nije prepoznala ukazanog Isusa misleći da je vrtlar. Primjer je to da velika ljubav osobu čini naivnom, te da Isusa prepoznajemo ne očima, već snagom duše, srca i riječi. Marija Magdalena jaki je simbol koji bdije nad gradom Gospićem u kome je proliveno puno suza majki nad svojim sinovima u zadnjim ratovima., a treba znati da je Isus blizu onih osoba koje iskreno plaču. Te su suze pobijedile nasilnike i neka čelnici grada uz zagovor Marije Magdalene nastave donositi mudre odluke za svoje građane, zaključio je biskup Križić svoje obraćanje.
Domaćin, župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar na početku mise čestitao je dan grada Gospića gradonačelniku Petru Krmpotiću, predsjedniku gradskog vijeća Petru Radoševiću, županu Milanu Koliću, načelniku PU Anti Podnaru, načelnici PP Gospić Višnji Borčić kao i predstavnicima brojnih društvenih i kulturnih ustanova kao i svim vjernicima. Svečanost su uzveličali predstavnici braniteljskih udruga sa svojim stjegovima kao i povijesne postrojbe, uz domaću Gospićku gardu Vukove slavlje je uzveličala Gradska straža iz Bakra kao i Križevačka djevojačka straža.

{jlex}flickr:72157671308859176{/jlex}

KLIK NA FOTOGRAFIJU ZA CIJELI ALBUM

Sv. Marija Magdalena - dan grada Gospić 22-7-2016

Tags: Gospić, dan grada, sv.Marija Magdalena

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice