bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Misa Večere Gospodnje u katedrali

gs vel cet 1(Gospić, 13.4.2017.) - U gospićkoj katedrali misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović, a koncelebrirali su župnik i dekan mons. Mile Čančar i vlč. Vinko Međugorac, duhovni pomoćnik u župi. Asistirao je đakon Pero Jurčević. Pjevao je katedralni zbor pod ravnanjem Franje Puškarića.U propovijedi biskup Bogović istaknuo je: „ Kad sam bio na ekumenskom susretu u Grazu imali smo priliku vidjeti cijelu jednu zgradu ispunjenu knjigama o ekumenizmu, o zajedništvu Crkava. Rekao bi čovjek: sva su pitanja riješena. No čim se pojavio jedan problem vidjelo se da se odnosi među ljudima ne mogu riješiti pisanjem nego življenjem s njima. I ovoga ćemo Uskrsa čuti tako lijepe i dobro sročene izjave, napisane na naslovima novina i prenesene preko TV- ekrana. Poslanice biskupa, čestitke državnih poglavara, propovijedi revnih svećenika, puna kuća čestitaka. Sve je to tako lijepo rečeno i napisano. No pitanje je koliko iza svega toga stoji poznavanje onoga kome se šalje poruka i čestitka i koliko nas on stvarno zanima.

Bog nije ljudima poslao pismo što trebaju raditi da dođu u Nebo. On je poslao svoga Sina da živi s njima. Isus je zacijelo, znao pisati, ali nam nije poznato da je išta rješavao pisanjem. Jedino je nešto šarao po pijesku kada su farizeji i pismoznanci došlo k njemu s optužnicom protiv žene koju su uhvatili u preljubu. To njegovo šaranje oni su shvatili da piše što su oni sagriješili i zato su se ubrzo razišli. Nema sumnje, da je čitao Sveto pismo Staroga zavjeta jer u više navrata govori što je u tim knjigama pisano. No ono što je sigurno: znao je dobro pročitati čovjeka, ne da ga sudi poput farizeja, nego da mu bude bližnji, da mu bude na pomoć. To je najvažnije čitanje. To čitanje naučili smo mnogi od svojih nepismenih roditelja. Oni su znali pročitati svaku potrebu i učiniti ono što nam je bilo potrebno. Takvu lekciju iz čitanja održao je Isus dan prije nego će podnijeti muku: valja upoznati čovjeka kraj sebe i pomoći mu u svakoj potrebi.

... Krist je dobro pročitao i razumio čovjeka i njegove potrebe; zato je vidio da se za toga čovjeka vrijedi do kraja žrtvovati, jer je svaki slika i dijete Božje. Zato je na kraju svojega zemaljskoga života svojim bližnjima oprao noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.“

Biskup je tada, poput Isusa, pristupio dvanaestorici vjernika i oprao im noge. Poslije popričesne molitve, kad je Svetootajstvo prenijeto na mjesto pripravljeno za klanjanje, vjernici su ostali u šutnji pred Isusom koji je u euharistiji ostao trajno s nama.

gs vel cet 2

Tags: Gospić, veliki četvrtak

Ispis E-mail

CookiesAccept

Pretraživanje stranice