Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Božićno-novogodišnji prijem u ordinarijatu

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Ordinarijat

gs primanje(Gospić, 21.12.2017.) - U četvrtak 21. prosinca gospićko-senjski biskup Zdenko Križić održao je u biskupskom ordinarijatu u Gospiću tradicionalno božićno-novogodišnje primanje za predstavnike županijskih i gradskih vlasti s prostora Gospićko-senjske biskupije. Uz ličko-senjskog župana Darka Milinovića, nazočili su gradonačelnici Gospića, Ogulina, Senja te više načelnika i čelnika raznih institucija kao i predstavnici policije i vojske.

Generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mr. Marinko Miličević na početku je u ime klera uputio čestitku biskupu Križiću uz želju da usprkos sve jačoj sekularizaciji ljudi osjete Boga, odnosno vrijeme u kojem Bog sam postaje čovjek, da se u tom vremenu osjeti odnos prema bližnjima i siromasima, kao što ističe u svojoj zadnjoj poslanici papa Franjo. Vlč. Marinko istaknuo je razne dobrobiti Caritasa u proteklog godini u pomaganju hranom, paketima, ogrjevnim drvetom i novcem potrebitima, kao i poplavljenom Ogulinu.

Biskup Križić je uputio srdačni pozdrav vlastima uz zahvalu na odgovornom vršenju svojih dužnosti. Istaknuo je da se biskupija prostire na tri županije, Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Zadarskoj, a dijelom i susjednoj BiH. Prostor je to 86 župa, od kojih su se neke ugasile, a neke su na tom putu. Tražimo rješenja zajedno s državnim vlastima da spriječimo nestanak života. Problemi biskupije je sve veće siromaštvo, brojne elementarne nepogode, od poplava, požara, suša i oluje, pri čemu ne smije izostati solidarnost za ugrožene. Biskup je za nastupajuću godinu obitelji istaknuo nekoliko projekata: projektiranje doma za smještaj starijih svećenika, izgradnja vjerničkog prostora u Srbu, pastoralnog centra u Plaškom, crkve na Plitvicama te sanaciju Crkve hrvatskih mučenika zbog prokišnjavanja. Glavni projekt trebao bi biti dolazak klauzurnih ili zatvorenih sestara karmelićanki, što bi bila velika dobrobit za biskupiju, zaključio je biskup Križić pozdravivši sve nazočne, a posebno po prvi puta pravoslavnog svećenika, gospićkog jereja Dragana Mihajlovića.

gs primanje 2

Ispis