bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Marijana Petir o katolicima u politici

LO tribina m petir(Lički Osik, 5.4.2018.) - U župi sv. Josipa u Ličkom Osiku održana je redovna mjesečna tribina zadnjeg četvrtka u mjesecu (zbog Uskrsa prebačeno na prvi četvrtak) na kojoj je gostovala članica Europskog parlamenta Marijana Petir. Petir koja je ušla u EU parlament na temelju preferencijalnih glasova dio je kluba Europskih pučana a djeluje u odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj. Osim toga je i članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora ispred HBK. Govorila je na temu „Katolici u politici“.

Kako ju je na početku predstavio generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mr. Marinko Miličević, Marijana Petir, po profesionalnom zvanju biologinja i teologinja je kao saborska zastupnica bila jedina koja je kao katolkinja i političarka 2008. godine glasovala protiv Zakona o suzbijanju diskriminacije, čime je pokazala da živi svoju vjeru kao političarka.

Marijana Petir je na početku istaknula da sve što zna je naučila s obiteljskog stola a temeljni postulat njenog djelovanja je „ne čini drugome ono što ne želiš da se učini tebi“. Zatim je pojasnila kao funkcionira Europarlament kojeg čini 751 zastupnik iz 28 zemalja. U njemu marginalne skupine stalno nameću teme i dižu ih na visoku razinu promovirajući pobačaj, eutanaziju, prava LGBT skupina i slično. Žalosno je da mi kotilici nismo toliko proaktivni. Često radimo grijeh propusta i nečinjenja. Svatko od nas u politici treba dobro promisliti koja mu je uloga. Ima nas nekoliko unutar EP koji promičemo međukrščanski dijalog i borimo se za prava kršćana koji su danas u svijetu najugroženija religijska skupina, od Nigerije preko Sirije pa do Pakistana.

Petir se i očitovala oko ratifikacije Istambulske konvencije za koju je rekla da izaziva podjele u narodu, a da tu konvenciju nije ratificiralo 11 članica EU. Ono što je opasno je da prema njoj rod može biti društveno uvjetovani konstrukt, a što mijenja temeljne vrijednosti našeg društva. Kakva će Hrvatska biti ovisi o nama samima, a ja mislim da za nas ima šanse, zaključila je Marijana Petir.
U raspravi je istaknula da nam je društvo opterećeno raznim ideologijama, a svojim beskompromisnim glasovanjem smatra da daje ohrabrenje i poticaj drugima sličnih političkih uvjerenja.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice