bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskup Križić pohodio župu Prozor

prozor nedjelja bozjeg milosrdja(Prozor, 8.4.2018.) - Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić pohodio je na Bijelu nedjelju i blagdan Božjeg milosrđa, 8. travnja 2018., župu Uzvišenja sv. Križa u Prozoru, gdje je u župnoj crkvi, u koncelebraciji s mjesnim župnikom vlč. Ivicom Miškulinom i biskupovim tajnikom i kancelarom vlč. Mišelom Grgurićem, predvodio svečano misno slavlje.

U svojoj propovijedi biskup je istaknuo: „Ova Bijela nedjelja, negdje nazvana “Mali Uskrs”, u Crkvi se još naziva “Nedjelja Božjeg milosrđa”. Naziv je dobila prema objavi koju je imala sveta Faustina kojoj je Isus poručio: ´Želim da prva nedjelja poslije Uskrsa postane u Crkvi blagdan moga Milosrđa. Kćeri moja, govori cijelom svijetu o mom neizmjernom milosrđu. Duša koja se taj dan ispovijedi i pričesti, zadobit će potpuni oprost od grijeha i svih kazni. Želim da se taj blagdan svečano slavi u cijeloj Crkvi´. Isusova muka, smrt i uskrsnuće, neizmjeran je čin njegova milosrđa prema ljudima. Isus je podnio patnju iz ljubavi. Daje svoj život za ljude koje naziva svojom braćom, s naglaskom da mu život nitko ne oduzima, nego ga on daruje. Svoju ljubav i svoje milosrđe je pokazao za svoga života prema ljudima svih oblika patnje. Pomagao je i tamo gdje nije bio niti zamoljen. Pred ljudskom patnjom je i plakao, a još više pred ljudskim grijehom koji čovjeka udaljuje od Boga i vječnog spasenja“. Biskup je nadalje istaknuo primjer sv. Tome iz današnjeg Evanđelja. Toma nije bio s ostalim učenicima kada im se Isus ukazao, ali Isus se vraća i dolazi ponovno samo zbog jednog učenika. Stalo mu je do svake osobe. Isus je došao da ne propadne niti jedan, da traži i spasi sve što je izgubljeno. Toma, zbog toga jer nije bio s apostolima kada im se Isus ukazao, nije vjerovao dok sam nije vidio i opipao. Zbog toga su ga prozvali i nevjerni. Toma, kada je svojim očima ugledao Uskrsloga, priznaje: „Gospodin moj i Bog moj“. „Tomin put do vjere prožet je nerazumijevanjem, otporima, odbijanjem, kašnjenjem... Na kraju ipak je stigao. Isus ima razumijevanja za one koji kasne. Dovoljno se prisjetiti razbojnika na križu. Za susret s Bogom važnije je srce nego oči. Tko ga otkrije srcem sigurno će ga i vidjeti. Tako Toma nije “nevjerni Toma”. Jer ni drugi se od njega ne razlikuju ni po čemu. On je izabran da bude model vjerničkog traženja i borbe. I drugi su apostoli kao i Toma nađeni od Isusa. Nisu oni Isusa našli nego je Isus našao njih. Tako je i Toma nađen. On je dirnut od Isusa i zato nema potrebe da dodirne. Apostol Toma ostaje model koji govori: smiješ sumnjati, smiješ odbijati, smiješ i pasti,... ali nastavi tražiti. Kada se susretneš, kada doživiš ljubav onoga koji je iz ljubavi otišao na križ, neka to drugi uoče da po tebi i drugi mogu stići, makar sa zakašnjenjem“ zaključio je biskup Križić.

Na kraju svete mise župnik vlč. Ivica Miškulin zahvalio se biskupu na pastirskom pohodu, na upućenoj riječi ohrabrenja i pozvao biskupa da neprestano moli za ovaj narod koji u svojim osobnim molitvama, tako i u svetoj misi neprestano spominje pastira naše Biskupije. Nakon svete mise biskup Križić zadržao se ispred župne crkve u druženju s narodom.

Tags: Prozor, Nedjelja Božjeg milosrđa

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice