bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Patron gospićke katedrale Blagovijest

navjestenje(Gospić, 9.4.2018.) - U ponedjeljak 9. travnja u Gospiću je svečano proslavljen patron gospićke katedrale, Navještenja BDM, Blagovijest, koju je u koncelebraciji 7 biskupa Riječke mitropolije i susjednih biskupija predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić. Suslavili su uz domaćina, gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića, porečko-pulski biskup Dražen Kutleša, krčki biskup Ivica Petanjak, šibenski biskup Tomislav Rogić te umirovljeni biskupi Ante Ivas, Mile Bogović i Valter Župan. 

  Uz njih i 20-tak svećenika Gospićkog, Slunjskog, Senjskog i Udbinskog dekanata, kao i sjemeništarci i bogoslovi. Svečanost Blagovijesti uzveličalo je više stotina vjernika među kojima članova KUD-a, Gospićke garde kao i čelništva Ličko-senjske županije i grada Gospića. Liturgiji je glazbom pečat dao katedralni zbor pod ravnanjem Franje Puškarića. Biskup Križić pozdravio je nazočne biskupe, svećenike te liturgijski objasnio zašto se naslov katedrale slavi baš ponedjeljak.

„Blagovijest je najveća vijest jer nas oslobađa od vječne smrti i ropstva grijeha te nam daje vječni život“, na početku je istaknuo nadbiskup Devčić te istaknuo da je Emanuel-Bog s nama. Sv. Luka je zapisao da je Bog na razne načine pripremao ljude na dolazak svog sina u punini vremena. U tome Mariji pripada posebno mjesto jer je bila zadnji suradnik u pripravi spasenja čovječanstva. Ona je najviše bila nadahnuta Duhom Svetim i bila je rođena bez istočnog grijeha, iznimna i nenadmašna u suradnji s Bogom. Iako je znala da to nadilazi njene ljudske sile, ufala se u silu svevišnjeg. Bila je ujedno učenica ali i učiteljica, primateljica ali i prenositeljica radosne vijesti svojoj rođaci Elizabeti. To je primjer i nama da Blagovijest uz našu pomoć treba dosegnuti sve ljude. Marija i Elizabeta slika su Crkve koje radosno primaju radosnu vijest i dijele ju s drugima. Ako to i mi ne učinimo, to jer pokazatelj egoizma i nezahvalnosti. Imajmo hrabrosti za prenošenje radosne vijesti" - zaključio je svoju propovijed nadbiskup Devčić.

Rektor katedrale i župnik i dekan gospićki preč. Mario Vazgeč izrazio je na kraju zahvalu svim sudionicima slavlja. Nadbiskup Devčić je informirao sudionike slavlja da je dopodne održana sjednica biskupa Riječke metropolije na kojoj su raspravljali o zajedničkim pitanjima, što je pokazatelj lijepog zajedništva naše crkve i domovine. Isto je tako istaknuo potrebu molitve za duhovna zvanja što nam je najprioritetnije, te zatražio podršku vjernika za tu nakanu. Nakon mise biskup Križić održao je primanje za goste u ordinarijatu za predstavnike javnog života grada i biskupije te goste.

navjestenje bnavjestenje c

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice