bener
  • Naslovnica

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Na Udbini susret ministranata naše biskupije

ministranti(Udbina, 18.6.2018.) - Po tradiciji da se biskupijski susret ministranata održava u prvi ponedjeljak nakon završetka školske godine, na Udbini je 18. lipnja u svetištu Hrvatskih mučenika upriličeno druženje poslužitelja kod oltara za Gospićko-senjsku biskupiju, koje je organiziralo Povjerenstvo za ministrante na čelu s vlč. Mišelom Grgurićem. Do 10 sati okupilo se u kripti Crkve hrvatskih mučenika oko 150-ero djece, koje su dovela četrnaestorica svećenika, gdje je vlč. Josip Šimatović, udbinski župnik i upravitelj Svetišta, nakon srdačnog pozdrava sudionicima i svećenicima, održao meditaciju uz video prezentaciju o temi "Svetost – dar za sve", kojim je, na primjeru života nekoliko mladih kršćanskih svetaca, želio ministrantima posvijestiti da su svi kršćani pozvani na svetost.

Nakon te duhovne misli ministranti su imali prigodu za sv. ispovijed, a potom su svi obukli svoju ministrantsku odjeću te su u svečanoj procesiji zajedno sa svećenicima krenuli u crkvu. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je biskupijski povjerenik za ministrante vlč. Grgurić, kancelar Gospićko-senjske biskupije. Pjevanje na misnom slavlju vodio je dječji zbor župe Presv. Trojstva u Otočcu pod vodstvom s. Ljubomire Lešić i Gabrijele Degoricija, a poslužitelji su bili domaćini s Udbine. Prvo misno čitanje proglasio je predstavnik Ogulinskoga dekanata, Molitvu vjernika čitale su tri predstavnice Gospićkoga i Slunjskoga dekanata, a nakon pričesti meditaciju i molitvu za zvanja vodio je predstavnik Senjskoga dekanata.

 Na početku euharistije vlč. Mišel je sve sudionike slavlja srdačno pozdravio i prenio pozdrav biskupa Zdenka Križića upućen posebno ministrantima, uz ispriku što zbog obveza u HBK ne može sudjelovati u toj zajedničkoj radosti. U bliskoj i dijelom dijaloškoj propovijedi, predvoditelj slavlja je ministrantima najprije posvijestio koliku čast, za razliku od ostalih vjernika u crkvi, imaju upravo oni tom privilegiranom službom. Ali, nastavio je, ministrantska služba nije samo posluživanje kod oltara, nego "ministrant je onaj koji bi svojim ponašanjem trebao biti drugačiji, koji bi svojim prijateljima trebao biti dobar primjer i uzor". Potom je vlč. Mišel, na temelju evanđeoskog ulomka s Isusovim riječima o zadaći njegovim učenicima da budu "sol zemlje" i "svjetlo svijeta", istaknuo zadaću koju je Isus dao svim kršćanima, a ona se posebno odnosi na ministrante: "Vi ste izabrani da budete moji učenici pred očima svijeta, kao oni koji su u službi ljudima. Svaki osvjedočeni katolik je pozvan postati za ovaj svijet ono što je sol za hranu. Pozvani smo davati svjedočanstvo boljeg, savršenijeg života… Na nama je da se zalažemo uvijek za ono što je plemenito i pošteno, pravedno i istinito, dobro i sveto. To znači biti pravi Isusov učenik", naglasio je propovjednik te drugom slikom iz Isusove prispodobe 'osvijetlio' ulogu Isusovih učenika. "Svjetlo omogućuje čovjeku da nađe svoj put, da ne luta i ne zaluta. Kršćanin vjerom i životom - čitavim bićem - mora drugima biti svjetlo, putokaz do Božje istine, zalutale vraćati na Božji put. Dakle, ako on sam nije svjetlo, onda je tama: propast je sebi i drugima", rekao je povjerenik Grgurić, oslikavši tu kršćansku zadaću ulogom svjetionika na moru, koji mornaru služi kao orijentir za sigurnu plovitbu, posebno u olujnom moru. Ali i mi kršćani "živimo u ovom svijetu kao da putujemo morem. Nekada idemo kuda treba, a nekada lutamo, pogotovo kada ne slušamo roditelje ili nismo dobri u školi. Ali imamo cilj koji uvijek trebamo gledati, a to je naš Isus Krist. Isus je kao onaj svjetionik na moru. Zato kada ne znamo kuda trebamo ići onda tražimo Krista. I on nama pomaže, kaže nam kuda ćemo ići i kako se trebamo ponašati", naglasio je vlč. Mišel te zaključio da kršćani upravo po prijateljstvu s Isusom Kristom postaju "svjetlost svijeta" i tako drugima mogu pomoći kada se izgube. Jednako tako će i oni koji se druže s ministrantima znati kako se treba ponašati, jer će biti potaknuti njihovim primjerom pa će i oni postati Isusovi prijatelji. Takvim ponašanjem ministranti će uzvratiti Bogu za dar da službom kod oltara budu Njemu veoma blizu te će, pomažući svojim prijateljima da i oni budu što bliže Bogu, ispuniti zadaću da budu "Božji agenti", koji će uvijek u drugima prepoznati svoga prijatelja u nevolji i pomoći mu, jer Isus od nas traži da njegovu ljubav nosimo svim ljudima.

 Na koncu misnoga slavlja župnik Šimatović je još jednom srdačno pozdravio sve sudionike susrete i svima zahvalio za sudjelovanje te za doprinos slavlju i cijelom susretu. Djecu i mlade također je potaknuo da se odazovu ako osjete Božji poziv u duhovno zvanje, kako bi i buduće generacije ministranata imale svoje duhovne voditelje, kao što su današnji svećenici, redovnici i redovnice.

 U drugom dijelu susreta, odmah nakon misnoga slavlja, za ministrante je upriličen domjenak, a potom rekreativni program, u kojem su se mogli opredijeliti za animacijske igre (pod vodstvom vlč. Šimatovića) ili za nogometno natjecanje u dvije skupine (pod vodstvom vlč. Stipe Zebe). U poslijepodnevnim satima, nakon što je u kripti Svetišta održano proglašenje nogometnih pobjednika i dodjela nagrada - momčadima iz Ogulina i Senja – susret je zaključen 'proglašenjem pobjednicima' svih sudionika susreta i radostnom zahvalnom molitvom Isus Kristu, našemu Svjetlu i Svjetioniku

Tags: Udbina, CHM, ministranti

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice