bener

Ordinarijat Gospićko-senjske biskupije

Biskup Križić pohodio Srb i krstio peto dijete u obitelji Kasalo

srb krstenje 2(Srb, nedjelja, 23.9.2018.) Krštenje petog djeteta. Srb je naselje u dolini izvora rijeke Une na cesti koja spaja Donji Lapac i Knin. U njemu živi 14 katoličkih obitelji – ukupno 55 osoba. Nemaju sakralnog prostora, stoga za liturgijska slavlja koriste prostoriju u Društvenom domu, a filijala su župe Rođenja BD Marije u Boričevcu. U nedjelju, 23. rujna 2018. pod misnim slavljem koje je u 11 sati predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Dinom Rupčićem te tajnikom i kancelarom biskupije preč. Mišelom Grgurićem, krstio je peto dijete obitelji Anđe i Darinka Kasalo, malog Tomislava. Srb ima Područnu školu koju pohađa samo troje katoličkih učenika.

Biskup je u propovijedi tumačio Riječ Božju. U prvom čitanju predstavljeni su bahati moćnici koji ne samo da se Boga ne boje, nego Boga provociraju govoreći pravedniku: „Neka te Bog izbavi iz naše ruke ako može“. Bog štiti i izbavlja nevine, ali nekada dopušta i stradavanje pravednika, kao što je dopustio i stradavanje svoga Sina, zato kaže Psalmista, „mila je u očima Božjim smrt pobožnika njegovih“. Ovo ne znači da će nasilnici proći glatko i bez kazne. Doduše, Bog ne kažnjava odmah, ali je kazna za zlo neizbježna. Nemoguće je činiti zlo i ne postati žrtva zla. Osveta je Božja i to se ne može izbjeći.

U drugom čitanju čuli smo apostola Jakova koji kaže: „Gdje je zavist i svadljivost ondje je nered i svako zlo“. Zavist osobi ne dopušta da bude sretna jer takva osoba uvijek vidi sve ono što drugi imaju, a ona nema. Ali ne vidi ono što ona ima. I stalno je nesretna.

Svadljivost je drugo zlo koje apostol ističe, a koje truje i razara ljude: tko se bolje osjeća nakon svađe? Nitko. Najgore je što se mi s tom osobom nastavljamo svađati još dugo u svojoj nutrini.

Evanđelje govori o ljudskoj borbi - biti veći od drugih: Koliko tu ima konkurencije među ljudima. Od toga tko ima bolji mobitel, bolju odjeću, bolji auto, i da ne nabrajamo. Ta konkurencija prenosi se i na djecu! Tako se stvara zavist, mržnja, onda se dijete više veseli neuspjehu kolege, negoli vlastitom uspjehu. U takvom odgoju nema blagoslova.

Čuli smo kako se i Isusovi učenici prepiru tko je među njima najveći. Ta prepirka trajala je do Posljednje večere. Isus zato, nakon večere, uzima ručnik i učenicima pere noge da tako pokaže što je veličina u Božjim očima. Nije velik u Božjim očima onaj tko se pravi važan, nego onaj tko zna služiti i žrtvovati se za druge. U obitelji gdje se muž i žena žrtvuju i služenjem uzdržavaju svoju obitelj tu je ozračje vedrine i topline.

Biskup se na kraju osvrnuo na sakrament sv. krštenja koji će podijeliti ovom djetetu te naglasio: “Puno djece smatralo se uvijek Božjim blagoslovom. Roditelji moraju biti blagoslov svojoj djeci i dobrim kršćanskim odgojem na njih prenositi Božji blagoslov, onda će i djeca uzrasti u prave i poštene ljude, dobre i uzorne vjernike. Molimo Gospodina za ovo dijete i svu drugu djecu naših obitelji da dragi Bog bude jamac njihove sretne i blagoslovljene budućnosti. Amen.“

srb krstenjesrb krstenje 3

Tags: peto dijete, Srb

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice