bener

Arhiva starijih sadržaja

Tiskovna konferencija povodom biskupskog ređenja mons. Zdenka Križića

biskupi krizic i bogovic(Gospić, 19.5.2016.) - U četvrtak 19. svibnja u biskupskom ordinarijatu u Gospiću je održana tiskovna konferencija povodom biskupskog ređenja mons. Zdenka Križića za gospićko-senjskog biskupa koja će se održati u srijedu 25. svibnja u 10.30 sati u gospićkoj katedrali Navještenja BDM. Nazočnim novinarima obratili su se apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije i donedavno prvi biskup ove biskupije mons. Mile Bogović, novoimenovani gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj u ime tehničkih detalja skorog ređenja te đakon ceremonijar skorog ređenja Mišel Grgurić koji je govorio o simbolici i tijeku biskupskog ređenja.

Prvi gospićko-senjski biskup a trenutno apostolski administrator Gospićko-senjske biskupije mons. Mile Bogović je istaknuo simboliku datuma ređenja 25. svibnja a to je dan kada je 2000. godine papa Ivan Pavao II. potpisao bulu o osnutku Gospićko-senjske biskupije, te se podsjetio blagdana sv. Jakova iste godine kada mu je biskupski štap Krbavskih biskupa predao tadašnji zareditelj kardinal Josip Bozanić na svečanosti u parku Kolakovac. Za proteklo razdoblje od 16 godina biskup Bogović je istaknuo da ima stvari koje ga vesele ali i žaloste. Iako su očekivanja bila velika, nakon dolaska biskupije u Liku i Kordun, država nije svojim institucijama doprinijela jačem razvoju. U proteklom razdoblju izgubili smo 10 tisuća vjernika, a korov pomalo zauzima dijelove ovog prostora. Dolazi do pada rođenih a iseljavanje se intenzivira na drugi svijet i duge države. . No nada ipak umire posljednja. Vesele me i neke stvari kao što je obnova Udbinskog dekanata, gradnja Crkve hrvatskih mučenika, crkve i samostana u Gračacu, crkava u Korenici, Donjem Lapcu koja se završava, obnovi crkava u Rudopolju, Boričevcu, Buniću. Jedino su Plitvice i dalje bez crkve. U Ogulinskom dekanatu smo podigli novu crkvu, sprema se obnova one u Plaškom zahvaljujući vjernicama doseljenima iz Bosne, iz koje dolazi i moj nasljednik ali preko Zagreba i Rima.

Zatim se obratio novoimenovani biskup mons. Zdenko Križić koji je istaknuo da je na početku te da ne može govoriti niti o prošlosti niti budućnosti već samo o onome sada. Skori sveti čin želio bih doživjeti kao povjerenje sv. oca koji je u svom pismu istaknuo potrebu obraćanja pažnje ne samo na riječi već i primjenjivanjem u dobrim djelima. Cilj mi je ispuniti dio očekivanja biskupije, svećenika, pastoralnih suradnika i božjeg naroda.

O tehničkim detaljima za svečanost ređenja govorio je ekonom biskupije vlč. Nikola Turkalj, dok je o liturgijskom činu biskupskog ređenja govorio đakon Mišel Grgurić. Na kraju su slijedila pitanja nazočnih novinara. Novi biskup Zdenko Križić je na pitanje hoće li se rukovoditi smjernicama pape Franje jasno pozitivno odgovorio uz najavu da evanđelje treba naviještati i živjeti. Isto tako na pitanje o kadrovskoj problematici nedostatka svećenika je najavio za kasnija vremena kada bolje upozna biskupiju. Skori biskup u miru Mile Bogović je najavio preseljenje u susjednu kuću ordinarijatu u kojoj će se baviti svojim povijesnim radom i najavio je izdavanje nekoliko knjiga bliskih povijesti prostora biskupije.

tiskovna redenjetiskovna redenje2

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice