bener

Preuzeti prilozi

U Gospiću obilježena 70. obljetnica mučeništva sestre Žarke Ivasić

sestra zarka oblj2(Gospić, 16.5.2016.) - Obilježavanje 70. obljetnice njezine smrti okupilo je brojne sestre milosrdnice iz Zagreba, Rijeke i Ogulina, kao i građane Gospića te okolnih mjesta, te je započelo Večernjom molitvom na njezinu grobu, koju je predvodio mons. Mile Čančar. Tijekom molitve, okupljeni su se podsjetili nekih činjenica vezanih uz posljednji dan i noć života sestre Žarke, njezine pjesme pred smrt, kao i hoda do stratišta. Slijedilo je svečano euharistijsko slavlje u gospićkoj katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koje je predvodio mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Mons. Bogović je tijekom propovijedi naglasio da su Isusove rane „najizrazitije Isusovo obilježje, sastavni dio njegova identiteta za cijelu vječnost“, a bile su to „rane za čovjeka, rane za drugoga, rane nevino osuđenoga“. Upravo je to, Isusove i naše vlastite rane za drugoga, svima nama „najdragocjenije u ovom našem zemaljskom putovanju“. S obzirom da se kršćani diče upravo Isusovim ranama, Gospić se u tom pogledu se diči ranama brojnih nevino ubijenih, među kojima je i sestra Žarka Ivasić. Dan mučeništva sestre Žarke Ivasić ujedno je i dan proslave blagdana mučenika Ivana Nepomuka, suzaštitnika grada Gospića. Stoga, istaknuo je biskup, mučeničke rane sestre Žarke, ponos su Gospića, te se sestra Žarka, uz Ivana Nepomuka, „uključuje u one koji su zaštitnici grada.“

Continue Reading

Ispis E-mail

Cerovnik - crtice iz povijesti mjesta

cerovnik zvona(Cerovnik, 30.08.2015.) - Na nedjeljnoj svetoj misi upriličeno je svečano podzanje dva zvona na toranj župne crkve, na kraju mise blagoslovljena je spomen soba župnika žrtve iz II. svj. rata, vlč. Dragutina Fifke. Kroz misne slavlje htjelo se zahvaliti i za tek dovršene poslove obnove krovišta na župnoj crkvi, župnom stanu i "maloj crikvi". U uvodnom dijelu kod svečanog podizanja i postavljanja zvona nazočni su upoznati s crticama iz povijesti ove župe i mjesta. Na kraju misnog slavlja tijekom blagoslova spomen sobe predstavljen je lik i djelo vlč. Dragutina Fifke I Cerovničke žrtve. Oba teksta možete pročitati u nastavku. 

Continue Reading

Ispis E-mail

Prof. dr. sc. Ante Bežen: Riječ na proslavi 15.obljetnice Gospićko-senjske biskupije

ante beženPreuzvišeni oče biskupe, poštovani svećenici i časne sestre i ostali prisutni,

Iskazana mi je osobita čast prilikom da se obratim ovom skupu u povodu obilježavanja 15. obljetnice Gospićko-senjske biskupije u ime njezinih suradnika laika. Bliskim sam svjedokom zbivanja oko osnivanja biskupije i njezina dosadašnjeg razvitka iz perspektive suradnika izvan same Crkve. Interes za tu suradnju imao sam ponajprije kao poštovatelj svog rodnog grada i ličkog zavičaja za koji je osnivanje Biskupije predstavljalo veliki dobitak, a zatim i zbog nekih uloga u nedavnoj prošlosti - kao glavni urednik lista „Vila Velebita“ koji je obavještavao javnost o zbivanjima u Lici, pa i o crkvenim i vjerskim prilikama u njoj, od svog osnutka 1992. do 2007. godine, kao glavni urednik časopisa Hrvatska vjernost koji je pokrenula Gospićko-senjska biskupija kao glasilo Crkve hrvatskih mučenika na Udbini te kao suradnik biskupa i u drugim pitanjima izdavačke djelatnosti i informiranja.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup dr. Mile Bogović: Bitka oko uspostave tzv. novoga svjetskog poretka

Poštovani gospodine biskupe, kao da smo nakon 1945. kad se radi o svjetonazorskim sukobima između vjernika i ateista. O čemu se radi?

Mnogima je ovih dana doista došla na pamet 1945. godina kada su komunisti došli na vlast. Nije se tada pitalo tko ima pravo, nego tko ima vlast, tko je pobijedio. Razvijao se kult vlasti i vlastodržaca. Vlašću se tada moglo opravdati svaki čin pobjednika. Taj neugodni zadah i danas je u zraku. Još je „praotac" komunista Marx pisao da su drugi povijest tumačili, a komunisti je trebaju mijenjati. Kad ne ide evolucijom, onda svim revolucionarnim sredstvima. 
     Sliku Hrvatske treba – po njima – mijenjati. Ima u njoj previše katolika i mnoge skupine i ideologije žarko žele da se to mijenja, tj da se broj smanji. Nakon zadnjeg popisa stanovništva neki su radosno konstatirali da nas ima na popisu manje za 200.000. Nisu željeli usporediti opći demografski pad. Ako katolika ima najviše, najviše ih i umire. Svakako je i ovdje na djelu tendencija da naš narod bude manje katolički odnosno vjernički. Ustvari ovo je bitka oko uspostave tzv. novoga svjetskog poretka. 
   Želi se imati jednu vladu, jednu vojsku, jednu banku. Izgubivši Jugoslaviju naši komunisti lako na to pristaju. Domoljubno odbacuju, prihvaćaju internacionalno na taj način da oni plivaju i da im je materijalno dobro. To im je vrhovni smisao življenja, jer ne priznaju onostranost.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice