bener

Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Biskupijski susret prosvjetnih djelatnika u znaku slobode i križa

plitvice-m-simunovic(Plitvice, 5.4.2014.) - U pastoralnom centru BDM Majke Crkve na Mukinjama na Plitvicama održan je jednodnevni duhovni susret prosvjetnih i odgojnih djelatnika s prostora Gospićko-senjske biskupije. Susret koji je organizirao Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije okupio je pedesetak prosvjetara a vodio ga je umirovljeni profesor Teologije u Rijeci i prvi predstojnik Nacionalnog Katehetskog ureda dr. Milan Šimunović.

plitvice-prosvjetari2014Susret je započet molitvenim uvodom predstojnika KU vlč. Nikole Turkalja nakon čega je predavanje na temu „Sloboda i križ: Dileme i iskušenja u osobnom i profesionalnom životu" održao prof. Šimunović. U današnjem kaotičnom svijetu postmoderne koja je degradirala čovjeka upućeni smo jedni na druge. U lažnom pluralitetu smo pred izborom a rješenje je, kako je još na 2. Vatikanskom koncilu rekao papa Ivan XXIII. da otvorimo vrata. Sloboda je Božju izbor, Crkva je u stanju dijaloga a svagdje oko nas ima zrnaca dobrote. Put do slobode dug je proces u kome se nudi stalna dihotomija, Sinajske munje ali i zlatna telad. Vjera je i dalje krvava odluka a prijelaz u novo stalno traje. Od roditelja se traži pošten odnos prema istini a ne samo reći, ja sam sakramente obavio, sada je red na vas. Krist daje slobodu na temelju istine koju treba stalno izboravati, jer sloboda je istovremeno dar ali i muka. Najveća je zadovoljština Bogu kada mu se vratimo a najveća je sreća tko prihvati put ljubavi i patnje. Ne dopustimo nikome da nam ukrade nadu da je križ pobjednički znak, kako je istaknuo papa Franjo. Društvo nejednakih stvorile su sile zla koje su posljedice magme u nama. Galopirajući hedonizam guši sve pred sobom a u takvom svijetu teško je živjeti. Zato kršćanin mora učiniti značajnije napore da se približi Bogu a roditelji svojim životom moraju zaslužiti povjerenje svoje djece. U agresivno sekularnom društvu doći do slobode je mučeništvo. Hrvatski narod je biblijski dosta neishranjen da bi se priklonio slobodi kao i političkom i ideološkom košmaru. Suvremeni misionari trebaju tragati za čovjekom i nuditi mu pedagogiju oslobođenu Isusovom trasom. Kritički prosuđujmo a ne tragajmo za Ahilovim petama bližnjih. Pomozimo djeci da odvale teško kamenje stavljeno na njihova pleća, zaključio je dr. Šimunović.
U raspravi su istaknuti problemi odvajanja ljudi od Crkve, potrebe mijenjanja navika i problemima individualizma. Susret je završen porukom da je potrebno vratiti dostojanstvo prosvjeti. Zatim je u kapelici svetišta slijedila sv. misa koju je predslavio dr. Šimunović u z sumisništvo vlč. Turkalja dok su glazbom misu animirali pjevači pod vodstvom s. Robertine Medven, inače tajnice KU.

Tags: Plitvice, Milan Šimunović, katehetski ured, učitelji

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice