Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Vjeroučitelji o vrednovanju učenja u nastavi vjeronauka

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Katehetski ured

og strucno vijece vjeroucitelja(Ogulin, 18.4.2015.) - U Prvoj osnovnoj školi u Ogulinu održano je 3. ovogodišnje stručno vijeće vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije. Nakon pozdrava voditeljice stručnog vijeća za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama Ivone Rendulić, njih 35, molitveni uvod pripremila je vjeroučiteljica Ana Puškarić, nakon čega je viši savjetnik za vjeronauk u AZOO Tomislav Tomasić predstavio glavnu temu skupa a to je „Vrednovanje postignuća učenika u nastavi vjeronauka".

Govoreći o zadanoj temi vrednovanja učenika u nastavi vjeronauka predavač je istaknuo da je učenik glavni čimbenik u kurikularnom krugu. Izdvajanje učenika kod procesa provjeravanja i ocjenjivanja stvara nelagodu i zbog toga je škola za većinu učenika stresna. Uzrok tome je često nepostojanje jasno razrađenih kriterija vrednovanja, a vrednovanje je sustavno prikupljanje podataka u procesu učenja i postignuća raznih kompetencija: znanja, vještina, sposobnosti, samostalnosti i odgovornosti prema radu s unaprijed definiranim pravilima. Glavne sastavnice vrednovanja su praćenje, provjeravanje i ocjenjivanje. Kriterije vrednovanja treba jasno definirati inače do izražaja dolazi subjektivan pristup. Viši savjetnik Tomasić je zatim govorio o elementima vrednovanja, karakteristikama kvalitetnog vrednovanje i samovrednovanja. U kasnijoj raspravi govorilo se o problematici ocjenjivanja učenika s posebnim potrebama, nakon čega su slijedile radionice u tri grupe, razredne i predmetne nastave te srednje škole. Kod predstavljanja rezultata radionice zaključilo se da svaka škola okvirne kriterije vrednovanja prilagođava vlastitom kurikulumu a na temelju Bloomove taksonometrije.
Slijedili su primjeri dobre prakse Ivančice Krpan za 7. razred te Ante Božića za 4. razred. Voditeljica Ivona Rendulić na kraju je najavila završetak izrade priručnika za župnu katehezu za 7. razred, dok je informacije iz Katehetskog ureda prenio predstojnik vlč. Nikola Turkalj. Predstavio je ovogodišnje pastoralno geslo biskupije koje je u znaku Godine evanđelja . Svi vjeroučitelji pozvani su dodatno svjedočiti u svom radu evanđelje a u tom cilju svima je poklonio džepno izdanje Novog zavjeta u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Vjeroučitelje je pozvao na metropolijski susret vjeroučitelja kojem je ove godine domaćin Porečka i pulska biskupija kao i na Dan hrvatskih mučenika 29. kolovoza na Udbini.

Tags: Ogulin, vjeronauk, vjeroučitelj, Tomislav Tomasić

Ispis