Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Duhovne vježbe za vjeroučitelje: O duhovnosti

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Katehetski ured

plitvice duhovne vjezbe vjeroucitelja(Plitvice, 30.10.2016.) - Vjeroučitelji Gospićko-senjske biskupije osnovnih i srednjih škola okupili su se u petak 28. listopada na drugom ovogodišnjem stručnom vijeću na Plitvicama u pastoralnom centru Marije Majke Crkve. Uz voditeljicu stručnog vijeća nazočio je i predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj.
Glavno predavanje na temu „Duhovno vodstvo“ održao je dr. sc. Mario Tomljanović, rektor bogoslovskog sjemeništa Ivan Pavao II u Rijeci. Predavač je naglasio koliko je važno za vjeroučitelja da traži pravog duhovnika, a ne instant duhovnost, posebno u današnje vrijeme kada se traži samo atrakcija. Važan je razgovor s duhovnikom jer se on tiče samo mene. Ja trebam rasti. Da bi bili duhovne vođe potrebne su tri stvari: prepoznati stanje duše i odlučiti jesmo li za vođu; razlikovati prema čemu idemo i doći k Isusu, dovesti do Isusa.

Nakon predavanja održana je rasprava u koju su se uključili svi vjeroučitelji. Uslijedili su primjeri dobre prakse s dnevnim pripremama. Predstavile su svoje pripreme Gordana Bertović i Ivona Rendulić koje su održale pred savjetnikom povodom napredovanja u zvanje mentora. Također je pripremu predstavila Ana Puškarić koju je održala na stručnom ispitu koji je uspješno položila. Na kraju je predstojnik KU vlč. Nikola Turkalj predstavio novu pastoralnu godinu u biskupiji koja je u znaku otajstva ljudske patnje te je istaknuo značaj duhovnih vježbi za vjeroučitelje laike.

Zatim su uslijedile duhovne vježbe za nazočne vjeroučitelje laike s prostora Gospićko-senjske biskupije a središnja tema susreta bila je duhovnost vjeroučitelja koju je također održao dr. sc. Mario Tomljanović. Predavač je temu je podijelio na četiri razmatranja: Kako definirati kršćansku duhovnost, Duhovnost vjeroučitelja „iz“ i „prema“ služenju, Eklezijalna duhovnost i Duhovno ukorjenjenje vjeroučitelja. Kod definicije kršćanske duhovnosti dr. Tomljanović je inzistirao na osobnoj definiciji svakog nazočnog kako ju on doživljava. Razmatrajući o duhovnosti vjeroučitelja „iz i prema“ služenju ukazano je na glavni nukleus duhovnosti a to je obitelj odakle ona ide prema svijetu. Tu je posebni značaj molitve kao i empatije prema bližnjima. Shodno eklezijalnoj duhovnosti istaknuta je povezanost vjeroučitelja s Crkvom i njihovoj ukorijenjenosti kao najboljoj brani vanjskim utjecajima. Posebno je istaknuta potreba pozivanja i povezivanja vjeroučenika s Crkvom.

Završni čin duhovnih vježbi bio je nedjeljni okrugli stol nakon zadnje teme „Duhovne ukorijenjenosti vjeroučitelja“ kao i sveta misa koju je predslavio dr. Tomljanović u suslavlju predstojnika KU vlč. Nikole Turkalja i župnog vikara Plitvica don Stjepana Tribuljaka. Propovjednik je ukazao na pravnu definiciju Boga kao ljubavi a na nama je da u Bogu to prepoznamo. Ljubav je ujedno i milosrđe od kojeg često bježimo, a nedjeljna misa je najbolja prilika za upoznavanje Boga i njegove ljubavi koju onda možemo prenositi ostalima. Glazbom je misu animirao zbor vjeroučitelja uz gitarsku pratnju Marija Klepića. Na kraju je sudionike duhovnih vježbi pozdravio domaćin, župnik Plitvica don Goran Antunović.

plitvice duhovne vjezbe vjeroucitelja2

plitvice duhovne vjezbe vjeroucitelja2

Tags: vjeronauk, vjeroučitelj

Ispis