bener

Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Vjeronaučna olimpijada za osnovne i srednje škole Gospićko-senjske biskupije

vj olimp srednja(Perušić, 2.3.2017.) - U četvrtak 2. ožujka održana je u osnovnoj školi Perušić vjeronaučna olimpijada za vjeroučenike osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije. Nakon provedenih pisanih testova, tombole i milijunka kod osnovnih škola pobijedila je Prva osnovna škola Ogulin s 76,5 bodova, ispred škole OŠ Josipdol, PŠ Siniše i Zrinka Rendulić iz Oštarija sa 61,25 bodova te Prve osnovne škole Ogulin, PŠ Zagorje sa 59,5 bodova. Kod srednjih škola pobijedila je Gimnazija Bernardina Frankopana iz Ogulina ispred Srednje škole Senj i Srednje škole Slunj. Interesantno je da su obje pobjedničke ekipe obranile prošlogodišnja prva mjesta.

Nastupilo je 26 ekipa iz 20 osnovnih škola i šest područnih škola te osam srednjoškolskih ekipa s ukupno 150 natjecatelja uz 34 mentora. Prije početka natjecanja održan je kraći duhovni i umjetnički program uz nastup dječjeg KUD-a.

Sudionike je na početku pozdravio predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj koji je poručio „Misijsko djelovanje u samom je temelju Crkve, da bude Božja riječ spasenja koju su nastavili širiti njegovi učenici a kasnije ostali misionari. Papa Franjo poručuje da smo pozvani služiti se svojim darovima u službi ljudske obitelji. Krist ima ne samo naše ruke, noge i usne, mi smo posljednja Božja poruka ispisana riječima i djelima.“ Sudionike je zatim pozdravila ravnateljica škole Snježana Milković a na kraju se svima obratio i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. „Svi vi stvarate na ovim natjecanjima nova znanja, prijateljstva i zajedništva. Misije nisu samo u dalekim zemljama već su one upoznavanje s evanđeljem svojih bližnjih. Misionari ne djeluju silom već životom i svjedočenjem, kako je istaknuo M. Gandhi. Svi mi smo po krštenju misionari a primarno je misijsko djelovanje kršćanski živjeti i odricati se,“ zaključio je biskup Križić.
Predsjednica povjerenstva za srednje škole, ujedno i članica državnog povjerenstva, bila je Ana Stipetić, a za osnovne škole predsjednica županijskog stručnog vijeća za osnovne i srednje škole Ivona Rendulić, dok je značaju ulogu imala i tajnica KU s. Robertina Medven.
 Svi sudionici vjeronaučne olimpijade posjetili su župnu crkvu Uzvišenja sv. Križa o čijoj bogatoj povijesti ih je upoznao mjesni župnik vlč. Josip Štefančić.


Created with Flickrset for Joomla.

Tags: vjeronauk, vjeronaučna olimpijada

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice