Katehetski ured Gospićko-senjske biskupije

Duhovna obnova za djelatnike u školstvu

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Katehetski ured

plitvice duhovna obnova za prosvjetare i vjeroucitelje(Plitvice, 1.4.2017.) - U pastoralnom centru Marije Majke Crkve održana je duhovni susret za vjeroučitelje i druge prosvjetne djelatnike s prostora Gospićko-senjske biskupije. Okupilo se stotinjak širitelja Božje riječi-vjeroučitelja, ostalih učitelja i šest ravnatelja od Gospića i Senja, do Ogulina, Rakovice i Plitvica. Nakon pozdravne riječi domaćina, predstojnika Katehetskog ureda Gospićko-senjske biskupije vlč. Nikole Turkalja dva predavanja održala je profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba dr. sc. Snježana Mališa na teme „Isusova pedagogija - odgovor na potrebe suvremenog čovjeka" i „Poziv učitelja, od kompetencije do formacije.“

Isusova je pedagogija odgovor na potrebe suvremenog čovjeka među kojima dominiraju tri tipa kršćana. Jedno su tihi i ravnodušnim, drugi su salonski a treći dosljedni. Nažalost, najbrojnija su prva dva tipa kod kojih postoje želje, ali nema odgovornosti, teško pronalaze ravnotežu, svi su on-line, a majke su svojim kćerima „prijateljice“. Božji zakoni se marginaliziraju, a čovjek se formira odbacivanjem svega staroga. Afirmira se kultura slobode i subjektivnosti, posljedica čega je da se u odgoj guraju država i civilne udruge i nema neutralne pedagogije. Za kršćane riječ Božja mora imati više smisla od riječi humanističkih znanosti. Cilj Isusove pedagogije su istina i dobro jer Isus ima jasan cilj, uvjerenost i primjeren način djelovanja, a njegove osobine su autoritet, ljubav, mudrost i izostanak osobnih interesa. Da bi ostali budni moramo biti okrenuti Bogu, zaključila je svoju prvu temu dr. Mališa te istaknula imperativ svakog poziva samoodgoj, jer samo osoba koja je odgojena, može druge odgajati.

„Bog ima plan za nas, on nas ljubi, poziva, otkriva, kuša i privlači čovjeka sebi. Autentični život počinje kada Božji poziv učinimo središtem svog djelovanja,“ istaknula je dr. Mališa o temi „Poziv učitelja, od kompetencije do formacije.“ Preduvjet za to je da imamo sliku o sebi i da taj poziv raste ili stagnira. Četiri su bitna aspekta našeg odnosa prema učiteljskom pozivu: interes, važnost, očekivanje i zadovoljstvo a motivira nas sadržaj, uspjeh, i odgovornost. Učitelji su ključ učenja i poučavanja jer oni učenika motiviraju na učenje i svoj entuzijazam prenose na djecu. Tu je bitno šest vrlina: mudrost, čovječnost, humanost, pravednost, umjerenost i transcendencija. Kada ljubav postane glavni predmet u školi života, svi ostali predmeti mogu biti izborni, zaključila je dr. Mališa. U raspravi je istaknuta prevelika ideologiziranost i fluidnost društva a preduvjet za promjene u odgoju stvar je srca. Čast je odgajati i služiti učenicima.
Susret je završen misnim slavljem kojeg je predslavio župnik Plitvica i voditelj pastoralnog centra don Goran Antunović.


Created with Flickrset for Joomla.

Tags: Plitvice, duhovna obnova, katehetski ured, vjeroučitelj

Ispis