bener

Duhovni vikend mladih

Baške Oštarije, 4.-6.srpnja 2008. - Duhovni vikend mladih, u trajanju od tri dana, održan je u novouređenim prostorima pastoralnog centra župe Pohođenja BDM u Baškim Oštarijama. Pozivu na druženje odazvalo se devetnaest mladih, predstavnika svojih župa. Voditelj vikenda i moderator bio je mr. Tomislav Rogić, povjerenik za pastoral mladeži. U subotu, drugog dana susreta, predstavljen je najnoviji Osvit - list mladih Gospićko-senjske biskupije, trinaesti (13.) po redu.

Druženje uz pjesmu, molitvu, meditaciju, rad, zabavu, (kupanje u Karlobagu) je započelo u petak u popodnevnim satima i završilo u nedjelju evaluacijskim sastankom pred podne. Sudionici susreta izrazili su svoje zadovoljstvo zbog sudjelovanja na ovako postavljenom druženju. Svatko od njih spontano je istaknuo neku od točaka susreta i dao prijedloge za neke nove sadržaje budućih druženja. Najbolje su ocijenjeni zabavni program animatora, kupanje i meditativna šutnja. Voditelj vikenda i moderator bio je mr. Tomislav Rogić, povjerenik za pastoral mladeži. Na kraju susreta izrazio je žaljenje što do ovog susreta nije došlo odmah na kraju školske godine kako je to bilo i planirano, a zbog drugih događanja u biskupiji, zbog čega je jedan broj mladih bio zapriječen biti ovdje jer su im početkom srpnja započeli ljetna praksa, prometna patrola, sezonski rad i sl. Župni kompleks nalazi se na magistralnoj cesti Gospić- Karlobag, krećući se iz Gospića na desnoj strani, oko 300 metara prije hotela Velebno. Na žalost, ova župa je u prošlom sustavu pretrpjela mnogo nepravde i progone te je tako ostala bez velikog dijela svojih vjernika, kao i zbog migracija za zaposlenjem. Razlog je to što ova velebitska župa sada ne broji niti stotinu vjernika, a da je nekad ovdje bilo živo i da je cvjetao vjerski život može se vidjeti po veličini crkve koja je obnovljena tek 90-tih nakon 40-tak godina što je stajala polusrušena, ali i po drugim župnim objektima.

Jedan od tih objekata sada je lijep i moderan centar susreta s četrdeset kreveta u višekrevetnim sobama i konferencijskom dvoranom. Planova za proširenjem ponude ima još napretek, a uglavnom se odnose na podizanje kvalitete usluge i na sportske sadržaje.

Ipak, najveće bogatstvo je prekrasan planinski ambijent na preko 950 mnm. i zemljopisni položaj na samoj razmeđi Like i obale Jadranskog mora do kojeg je 18km planinskom vijugavom cestom. Posjetitelji Baških Oštarija tijekom ljetnih mjeseci najčešće upriliče i poneki odlazak, kao dio svog programa, na kupanje ili razgledavanje Karlobaga. U neposrednoj blizini započinje zanimljiva i uređena planinska i pješačka staza s ciljem udaljenim oko sat i pol laganog pješačenja do križa, a autom se može stići do vidikovca s kojeg se pruža najljepši pogled na svijetu: s jedne strane Lika, a s druge Jadransko more gdje dominira razuđeni otok Pag. Sve u svemu, za ljubitelje Božjeg stvorenja- prirodnih ljepota, pravi raj za oči. Za one koji žele doživjeti "ono nešto iznutra" ili "napuniti baterije" ovdje će to sigurno uspjeti.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice